subscribe: Posts | Comments

Kapesní hořák ze dvou plechovek

11 comments
Kapesní hořák ze dvou plechovek

Co budeme potřebovat:

Dvě plechovky, nůžky, jehlu a pár odličovacích tamponů:

 

Ustřihneme dna plechovek.

 

Ostřihneme hranu do rovna a do jedné poloviny dáme tampony nebo vatu, ideálně je potřeba je co nejvíce natrhat, fungují jako knot pro dobrý odpar hořlaviny.

 

Obě poloviny do sebe zasuneme. Vyžaduje to trošku šikovnosti, tento spoj musí těsnit, takže není dobré, pokud se vnitřní díl pomačká.

 

Do vrchní strany uděláme pár dírek na nalévání paliva…

 

… a po obvodu kolem dokola další, doporučuji je udělat o trošku větší, aby plameny nehořely příliš vysoko, když je hořlavina pod tlakem.

 

Nalijeme palivo do vrchního dílu tak, aby z bočních trysek nevytékalo, ale aby zůstalo ve vnitřním kalíšku.

 

Po umístění na nehořlavou podložku palivo zapálíme. Pokud trošku rozlijeme na podložku, nic se neděje, ba naopak, urychlí to proces zážehu, plášť se rychleji zahřeje a s ním i palivo uvnitř, takže není nutné plameny kolem hasit, brzy vyhoří.

 

Po chvíli hoření je palivo dostatečně zahřáté a začne se odpařovat i zevnitř, postupně chytají boční hořáčky:

 

V tento moment postupně dohořívá palivo v kalíšku a tlak se stále zvyšuje:

 

 

 

No, a v ten moment již hořáček funguje tak, jak má.

 

Na jednu plnou náplň vydrží hořet cca 15 minut, takže jídlo se stihne prohřát pěkně.

Ešus je potřeba umístit do takové výšky, aby špičky plamenů olizovaly dno, níže není přenos tepla optimální.

 

Pro Bushcraft.cz sepsal Artifex

  1. Vini says:

    Zeptám se na palivo… Líh?.. Cokoliv?..

    • Zkoušel jsem Ethanol, metanol, propanol. Benzin ne, ale po zahřátí by to mělo fungovat, jelikož má větší teplotu odparu, takže by mělo stačit rozlít kolem trošku více paliva.

  2. Majkl says:

    Takový už mám dlouho a palivo používám většinou líh. Zkoušel sem i benzín ale nedoporučuju ho…

  3. Michal Jůda says:

    To musím taky zkusit…:D

  4. Snake says:

    tiez pouzivam lieh benzin nedoporucujem rychlo to vyhory. ale v krajnej nudzi preco nie

  5. jonáš says:

    Na to mam někde ještě originál hliníkovej, co se za bolševika prodával pod názvem „vařík“ v každý drogerii asi za dvacku, i s nástavnejma podstavcema na ten ešus a hrníčkem na kafe, do kterýho je to celý složený. To je dobře, že to někdo zas po letech objevil :)

  6. paax says:

    Návod pěkný, ale není nakonec lepší zůstat u klasiky? To znamená malý plechový vařič za 20ku a krabičku tuhého lihu? Je to menší, skladnější a lehčí. Navíc odpadá nebezpečí vznícení při zapalování. Nechci trolit, ale tohle je takové lámané.

    • admin says:

      A není nakonec lepší zůstat u klasiky? To znamená menší oheň v jámě, rozdělaný třením samozřejmě, a dva kameny? Je to menší, skladnější a lehčí. Nechci trollit, ale tohle je takové lámané.

      • paax says:

        Tak né vždy se v mokrém lese podaří sehnat ideální dřevo, ale ano máš pravdu… Nicméně klasický oheň má oproti pevnému lihu spoustu nevýhod, chci-li zůstat nenápadný a ohřát si jen plechovku, nebo udělat čaj. Já do toho nechci nějak rýpat, pokud se tahle metoda někomu líbí, může sebou nosit tohle udělátko a nějaké to deci lihu…ale. Nicméně je to dobré rozšíření možností jak improvizovat, ovšem praktické se mi to moc nezdá. No a když už oheň, tak Finská svíce, nebo jsem někde viděl pěkný návod na ohníček z IKEA odkapávače. Každopádně chválím, za článek ;-) , určitě to není nepřínosný blábol.

  7. Mikky says:

    Mám to odzkoušený i v terénu a je to maximálně na kafe a ještě k tomu se to na tom blbě hřeje.

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam