Kapesní hořák ze dvou plechovek
Co budeme potřebovat:
Dvě plechovky, nůžky, jehlu a pár odličovacích tamponů:
Ustřihneme dna plechovek.
Ostřihneme hranu do rovna a do jedné poloviny dáme tampony nebo vatu, ideálně je potřeba je co nejvíce natrhat, fungují jako knot pro dobrý odpar hořlaviny.
Obě poloviny do sebe zasuneme. Vyžaduje to trošku šikovnosti, tento spoj musí těsnit, takže není dobré, pokud se vnitřní díl pomačká.
Do vrchní strany uděláme pár dírek na nalévání paliva…
… a po obvodu kolem dokola další, doporučuji je udělat o trošku větší, aby plameny nehořely příliš vysoko, když je hořlavina pod tlakem.
Nalijeme palivo do vrchního dílu tak, aby z bočních trysek nevytékalo, ale aby zůstalo ve vnitřním kalíšku.
Po umístění na nehořlavou podložku palivo zapálíme. Pokud trošku rozlijeme na podložku, nic se neděje, ba naopak, urychlí to proces zážehu, plášť se rychleji zahřeje a s ním i palivo uvnitř, takže není nutné plameny kolem hasit, brzy vyhoří.
Po chvíli hoření je palivo dostatečně zahřáté a začne se odpařovat i zevnitř, postupně chytají boční hořáčky:
V tento moment postupně dohořívá palivo v kalíšku a tlak se stále zvyšuje:
No, a v ten moment již hořáček funguje tak, jak má.
Na jednu plnou náplň vydrží hořet cca 15 minut, takže jídlo se stihne prohřát pěkně.
Ešus je potřeba umístit do takové výšky, aby špičky plamenů olizovaly dno, níže není přenos tepla optimální.
Pro Bushcraft.cz sepsal Artifex
Zeptám se na palivo… Líh?.. Cokoliv?..
Zkoušel jsem Ethanol, metanol, propanol. Benzin ne, ale po zahřátí by to mělo fungovat, jelikož má větší teplotu odparu, takže by mělo stačit rozlít kolem trošku více paliva.
Takový už mám dlouho a palivo používám většinou líh. Zkoušel sem i benzín ale nedoporučuju ho…
To musím taky zkusit…:D
tiez pouzivam lieh benzin nedoporucujem rychlo to vyhory. ale v krajnej nudzi preco nie
Na to mam někde ještě originál hliníkovej, co se za bolševika prodával pod názvem „vařík“ v každý drogerii asi za dvacku, i s nástavnejma podstavcema na ten ešus a hrníčkem na kafe, do kterýho je to celý složený. To je dobře, že to někdo zas po letech objevil
Hernajz, jak to děláš, že máš u příspěvku obrázek?
Návod pěkný, ale není nakonec lepší zůstat u klasiky? To znamená malý plechový vařič za 20ku a krabičku tuhého lihu? Je to menší, skladnější a lehčí. Navíc odpadá nebezpečí vznícení při zapalování. Nechci trolit, ale tohle je takové lámané.
A není nakonec lepší zůstat u klasiky? To znamená menší oheň v jámě, rozdělaný třením samozřejmě, a dva kameny? Je to menší, skladnější a lehčí. Nechci trollit, ale tohle je takové lámané.
Tak né vždy se v mokrém lese podaří sehnat ideální dřevo, ale ano máš pravdu… Nicméně klasický oheň má oproti pevnému lihu spoustu nevýhod, chci-li zůstat nenápadný a ohřát si jen plechovku, nebo udělat čaj. Já do toho nechci nějak rýpat, pokud se tahle metoda někomu líbí, může sebou nosit tohle udělátko a nějaké to deci lihu…ale. Nicméně je to dobré rozšíření možností jak improvizovat, ovšem praktické se mi to moc nezdá. No a když už oheň, tak Finská svíce, nebo jsem někde viděl pěkný návod na ohníček z IKEA odkapávače. Každopádně chválím, za článek , určitě to není nepřínosný blábol.
Mám to odzkoušený i v terénu a je to maximálně na kafe a ještě k tomu se to na tom blbě hřeje.