subscribe: Posts | Comments

Výroba přírodního lepidla – foto návod

10 comments
Výroba přírodního lepidla – foto návod

Vlastní přírodní lepidlo můžete vyrobit velmi snadno.

Potřebujete k tomu pouze smůlu z jehličnanů, dřevěně uhlí z ohniště a trus býložravců, nebo jiné rostlinné zahušťovadlo.



Připravíme potřebné ingredience a rozdrtíme na jemný prášek.

Na ohni roztavíme smůlu. Pozor, ta je velmi hořlavá, buďte opatrní.
Když bude smůla roztavena, důkladně promíchejte uhlí a rostlinné vlákno a přidejte do nádoby.

Pro začátek je nejlepší poměr 5:1:1 = smůla:uhlí:vlákno. Samozřejmě záleží na druhu jehličnanu, ze kterého pochází smůla a na dalších faktorech. Proto zkoušejte a najděte svoji vlastní recepturu. Po spojení všech složek vznikne husté, černé lepidlo, které velmi rychle ztuhne při ochlazování, ale znovu změkne při zahřátí. Vyrobte z lepidla kuličku, kterou budete dle potřeby ohřívat a promazávat spojované povrchy.

Výroba přírodního lepidla – video

  1. Tom says:

    Čaute.. myslím, že tohle není špatné řešení, ale ve škole nás učili něco.. jiného :-) Mám udělanou dřevařskou školu a tam nás učili, čím se lepilo dřevo a dýhy (tenké plátky dřeva nalepené např. na dřevotřísce) kdysi, než se objevily syntetické lepidla. Byly to převážně lepidla živočišná, nebo rostlinná, ovšem daly se použít i minerální. Mezi živočišná patří glutinový klih, jenž se vyrábí z kostí, šlach, koží a všeho možného zbytku ze zvířat (mírně se to zahřeje a zahřívá !NESMÍ SE VAŘIT! kolem teploty cca 60°C (nejsem si jist) dokud z toho není taková rosolovitá hmota), dále je to kaseinový klih, vyráběný z mléka (Když se řekne kasein většina lidí ani neví co to je.. je to v podstatě tvaroh :-) a sám sem moc nepobral, jak se to vlastně dělá :-) ) a nakonec je albumínový klih (jen vím, že se dělá z krve, ale víc si nepamatuju). Další skupinou jsou lepidla rostlinného původu a mezi ně patří různé gumy, kaučuky a jiné… :-) a samozřejmě, kdybych zde měl rozebrat syntetická lepidla, tak to už není na komentář, ale rovnou na téma :-)

    • Chlaďas says:

      kaseinová lepidla
      kasein je bílkovina získaná vysrážením kravského mléka (mléko má myslím 3%kaseinu) vysráží se za pomoci kys.chlorovodíkové. Sraženina se pak suší a drtí na prášek.Pak se tam přidá hašené vápno (to zvýší odolnost vůči vodě, ale má pak krátkou životnost proto se tam dá přidat i soda ta ale zase sníží odolnost vůči vodě já osobně jsem tam přidával místo sody petrolej :D

  2. tinka says:

    lepidlo na papír lze vyrobit z rozvařené rýže.

    • Gloch says:

      Z hladké mouky se dá udělat – používalo se např. na tapety. Ale žerou je pak myši :-)

  3. Lepidlo tohoto typu je známo už od pozdní doby kamenné, kdy se nástroje skládaly z drobných úštěpů kamene zasazených do dřevěné nebo kostěné násady (analogie zubů v čelisti) a zatmelily se pryskyřicí lesních stromů. Říkalo se tomu mikrolitická industrie. Chce to opravdu malé úštěpy, aby při práci setrvačností nevypadly. Pokud se pryskyřice stářím stane křehkou, stačí nástroj zahřát, aby se obnovila lepivost. Nechal jsem jednoho ze svých žáků takhle vyrobit repliku s pazourkovými úštěpy a je funkční již několik desítek let.

  4. Grizzly says:

    K tomu „receptu“ na přírodní lepidlo (mám taky léta vyzkoušeno) bych dodal,že nejlepší smůla je z borovice,(má nejnižší bod tání)nejlepší popel zase z tvrdého dřeva (dub,buk,jasan),ale i jedle se hodí.Trus může být i z jiných zvířat,než lesních.(Mně se osvědčil koňský).Šípy,oštěpy,ale i sekerky a jiné nástroje slepené tímto lepidlem jsou téměř nezničitelné.

  5. Lobo says:

    Cetl jsem ze Mongolove pouzivali pro vyrobu luku ze dreva a kosti / rohu lepidlo vyrobene z ryb. Neznate nekdo nahodou navod na vyrobu tohoto lepidla?

    • jarda.rarach says:

      pokud je mi známo tak se dělá z měchýřů ryb – jejich roztopením. jdou také používat střeva zvířat, ale musí být čistá. Rybí je údajně nejkvalitnější.

  6. Tomík says:

    Ahoj, jednou starou metodou na výrobu lepidla (např.: při chytání ptáků na lep) je povařit pár listů cesmíny a až to začne vřít, přidávat nějaký zrní (musí obsahovat škrob) dokud to nezačne houstnout. Zrna se dobrý předem trošku narušit, rozbít a potom POMALU přidávat! Nezhoustne to hned.
    Funguje to, jedinej háček je v tom, že sem v čechách ještě nikdy neviděl volně růst cesmínu..

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam