Jak vařit sníh?
Vaření ze sněhu je energeticky náročnější než vaření z vody – Trvá déle a spotřebuje se více paliva.
Když už sníh vaříte, je dobré vědět, jak to dělat správně.
Sníh obsahuje hodně vzduchu, vody je v něm jen asi 20%. Když ho dáte do ešusu a začnete vařit, u dna okamžitě roztaje vrstva silná asi jeden centimetr a vznikne tenká vrstva vody. Nad vodou je vzduch, který funguje jako izolant a zbytek sněhu roztaje velice pomalu.
Proto je třeba sníh v ešusu pořád tlačit na dno lžící, dokud všechen neroztaje!
Zdravím! Já to dělám trochu jinak – vařím ve čtyřlitrovém hrnci na ohni. Napěchuju sníh do hrnce, přikryju a zahřívám až do okamžiku, kdy se voda začne vařit. Během toho hrnec neotvírám – přišel bych o vodní páru, která zahřívá sníh, který není v přímém kontaktu se dnem. Z plného hrnce sněhu je asi 1/4 až 1/3 hrnce vody. Do vroucí vody potom doházím sníh, který se okamžitě rozpouští. Ve chvíli, kdy je voda zchlazená natolik, že se sníh nerozpouští, je hrnec plný. Tím je vyzráno na tu nepříjemnou sublimaci. I když většina z nás v tak velké nádobě asi nevaří, je to ověřený způsob a dost možná funguje i v ešusu. Nezapomínejme, že ráno a večer bychom měli v zimě vypít 2 litry vody (Jaroslav Pavlíček)
Hynek
To že vzduch nad vrstvičkou vody bude fungovat jako izolant, není hlavní problém, může se vám stát, že tím protavíte (i nerezový) ešus!