subscribe: Posts | Comments

Testování keramiky BELSKY

7 comments
Testování keramiky BELSKY

BELSKY – keramické brousky

Předem chci poděkovat adminovi za poskytnutí brousků. Dostal jsem čtyři brousky, o různých hrubostech, tři kulaté a jeden plochý. Plochý brousek (viz fotografie) považuji za nejlepší jak z hlediska hrubosti, tak z hlediska tvaru.

Dále nejjemnější kulatý brousek jsem používal k finálnímu dobroušení a také tam, kde není čepel rovná. Testování jsem prováděl na třech nožích, na klasickém švýcaráku, potom noži vz. 75 od Mikovu a levném neznačkovém noži. O noži Mikov bych se chtěl ještě dále trochu rozepsat, pokud by se někdo rozhodoval si tento nůž pořídit. Před testováním jsem všechny nože ztupil, abych mohl co nejlépe posoudit funkci brousků.

Jak probíhalo testování

Jako první jsem vyzkoušel plochý brousek na noži vz.75, brousek má velmi jemnou strukturu, takže se s ním dá ostří „vyleštit“ až do zrcadlového lesku a nejjemnější kulatý brousek. Broušení jsem prováděl krouživými pohyby, to se mi nejvíce osvědčilo. Postup broušení jsem naznačil na videu, bohužel můj fotoaparát neumí zaznamenávat zvuk, se slovním komentářem by to bylo jistě lepší. Při použití kulatého brousku je dobré nastavit brousek do úhlu, jaký má ostří, a pak už jen přejíždět nožem kolmo k podložce, nemusí se pak hlídat úhel nože, ale v úhlu držíme jen brousek, taky je to vidět na videu. Testovaný nůž není sám o sobě moc vhodný k řezání, ale spíše k sekání (váha čepele). Má velmi tlustou čepel, která je navíc pro řezání nevhodně tvarovaná. To neznamená, že si s ním nelze nakrájet chleba, ale do kuchyně bych volil jiný nůž. Na videu jsem předvedl, jak seká, krájí chleba a bramboru. Řekl bych, že si poradí s většinou prací v přírodě, které lze od nože takové velikosti očekávat.

Další švýcarák, podle mě je čepel vyrobena z o dost tvrdšího materiálu, soudím tak podle broušení. Tam kde jsem u Mikovu pomocí jemných brousků vyhladil všechny rýhy na čepeli, u švýcaráku nic. Nicméně nabrousit se dá, ale zdaleka to nejde tak dobře jako u předchozího nože.
Poslední zavírák za stovku z obchoďáku ubýval pod brouskem jako máslo. Nepodařilo se mi dosáhnout zdaleka takové ostrosti jako u předchozích nožů. Tento nůž jsem použil hlavně kvůli otestování dvou hrubších brousků. K zarovnání staré čepele poškrábané od brusky se ukázaly jako vhodné, na broušení dražších nožů je však nedoporučuji, zbytečně čepel poškrábou. Naopak jemné brousky můžu jenom doporučit. Nikdy jsem neměl nůž nabroušený tak, aby se s ním dalo holit :) , až po použití těchto brousků.

Na videu předvádím nuž mikov, švýcarák každý zná a určitě i má, a ten levný nůž by se moc nepředvedl.

Autor: Tomáš K.

  1. Tom says:

    kde sa daju tieto brousky kupiť?hladal som ich cez google ale nenašiel som ich

  2. Keramická ocílka IKEA, 199 kč, výrazně větší, s rukojetí, na dotažení ostří do jehly. Vynikající zkušenost.

  3. A ještě poznámku, uton je z poměrně měkké 420ky, švýcarák je z dost kvalitnějšího INOXu (podobná jako 12C27), který není vhodný na velké nože, oproti tomu 420 docela blbě drží ostří. Proto utony od mikovu jsou vhodné jako vojenské nože (jejich určení), ale pro člověka, který nůž opravdu používá, je to příšerný nůž bez užitné hodnoty.

  4. Bushman says:

    Při testování UTONu pro armádu musel nůž mimo jiné vydržet zkoušku trvanlivosti ostří – 500x seknout do hranolu 30x30mm z tvrdého dřeva a do hranolu 30x30mm z měkkého dřeva. Poté následoval test řezivosti. Při něm musel nůž jedním tahem přefiknout svisle zavěšenou padákovou šňůru dlouhou 2m, zatíženou závažím o hmotnosti 2kg, přičemž řez se prováděl v horní polovině šňůry. To jen na doplnění.

  5. -yp- says:

    Nevím, osobně jsem jeden uton vlastnil a ničím popisovaným nevyčuhoval, jediný co by u utona stálo za zmínku byla rukojeť. Setsakramentsky dobře se drží.
    Používám ten nejnevhodnější nůž, co by se snad používat dal. Je to bodák od sa.vz.58. Je měkkej, dobře se brousí „je ostrej jako břitva“, tedy řeže perfektně. Dá se s ním parádně házet a jen tak se nezlomí. Stál 200,-kč. Víc od nože neptřebuju, mam 6kusů „rezervních“ ovšem nosím ten původní, ostatní jsou naostřený a připravený k nošení : mmj s nima často házím do špalku na zahradě.

    Konečně k tématu : brousek mám jakejsi starej českej kvádr, co má na jedný straně jemější karborundum, než je na kosu a na druhý straně břidlici. Název bohužel nevím.
    Keramický mám pouze trubičky z kalící pece a ty jsou sakra lepší, než kdejaká ocílka, ovšem neleští.

    • -yp- says:

      Nenapsal jsem důležitou věc a to je poděkování za bližší informace o dalších brousících materiálech. Věru, kreamika není k zahození.

Leave a Reply to Bushman

Protected by WP Anti Spam