Jídelní příbory SEA TO SUMMIT
V poslednej dobe sa na trhu objavuje čoraz viac polykarbonátových, alebo lexanových príborov. Ľudovo vzaté ide o plastové príbory, avšak z týchto materiálov sa vyrábajú aj zbrane ( azda každý počul o plastovom glocku, ktorý údajne radar neodhalí).
O príboroch z polykarbonátu SEA TO SUMMIT,
môžem povedať len to dobré. Sú ľahšie ako oceľové, odolnejšie ako hliníkové a hlavne nie sú zdraviu škodlivé. Znesú vriacu vodu aj vriaci olej, ich limit sme objavili náhodou, keď sme pripravovali v hrnčeku karamel a lyžičku sme nechali v poháriku. Možno bol problém v teplote karamelu, ale skôr verím, že prekážalo to, ako rýchlo karamel odvádza teplo
( pomalšie ako voda, teda nestíhal chladiť), preto si myslím, že skôr sa roztopila pre priamy kontakt o dno hrnčeka a teda aj o vykurovacie teleso.
V každom prípade sú cenovo dostupné, mňa uspokojili. Mám na ne ušité puzdro. Na konci mám označené príbory lakom na nechty, zlepšuje to orientáciu v puzdre.
Dajú sa zakúpiť v sieti Hudy sportu, nájdete ich aj na stránke. Skoro v každom dobrom obchode s turistickými potrebami nájdete aspoň nejakú variáciu „plastového“ príboru.
Napríklad od firiem PRIMUS, Ferrino, Light my fire.
Pro Bushcraft.cz připravil Jozef Sch.
Myslím si, že při míchání vroucí vody určitě nějaký chemikálie vypustí.
Mas to necim podlozeny nebo je to jen tvoje „predtucha“? Neslysel sem o testu ve kterym by polykarbonatu vadila vrouci voda …
A neni lepsi klasicka zelezna lzicka? Tech par gramu navic nikoho nezabije a je tepluvzdorna. Krom toho, kdyz ji pridelas na kus klacku, mas varecku… a nuz staci obycejny ostry, priborovy… na co?
Ke lžičkám doporučuju přikoupit na kratší výlety sekundové lepidlo, na delší výlety ještě jednu sadu – nejlépe hliníkových – lžiček. Po prvním týdnu běžného používání na čundru na Novém Zélandu nám obě lžičky praskly, po dalším týdnu byly na vyhození.
To by som sa rád pozrel čo si s nimi robil, moje držia už dva roky podmienky SR, teda striedavo slnko, zima, mráz…. Jediný problém, neznesú vriaci olej… Inak uvádzajú že sú odolnejšie ako hliníkové- až na tú teplotu
Ešte sa poupravím, olej len na kontakt, ale nie veľa miešať a vyprážať. Otočiť kus mäsa áno, miešať a smažiť cibuľu nie…
Příbory sea to summit používám (konkrétně klasickou nebo zubatou lžíci) po koupi v hudy jsem je pouze lehce poupravil (zašmirgloval ostrou hranu po obvodu a stejně jako autor vrtnul dírky do konců)a slouží mi asi dva roky ke spokojenosti. Žádná pachuť, lehoučké, poměrně pevné a dobře tvarované. Velmi rád jsem s nimi nahradil starou hliníkou lžíci (ten zvuk a tu pachuť už bych nesnesl.)
Howg
Kecám dva roky to nejsou, tak rok a něco. Pardon, sice o nic nejde, ale nerad kecám bludy
Neni nad sadu priboru z nerezu. Rozdil ve vaze zanedbatelny, zivotnost temer nekonecna a v pripade nouze priborovy nuz nabrousim a vytvorim z nej plnohodnotnou nahradu pri absenci klasickeho. Stejne tak nabrousena vidlicka poslouzi privazana ke kusu klacku jako funkcni harpuna, nebo zbran.
BTW: oni nekde odhaluji noze radarem?? Ja mel vzdy za to, ze na to na letisti slouzi rentgen
Jak kolena stárnou, tak je tramp vděčný za každý gram, který s sebou nemusí tahat. Když takhle budu uvažovat nad každým kusem výstroje, udělám několik kilo na celku a to už je dost znát.
Velmi mne pobavila představa, jak lovíš ryby vidličkou na klacku, neříkám, že by to nešlo, ale ta představa…
Navíc ztráta nože je nepřijatelná, a když už přijdu o nůž, nejspíš nebudu mít ani ten příbor..
A radši záložní švýcarák v batohu, než brousit jídelňák..
Pro značku Sea-To-Summit se příbory vyrábí ve dvou variantách, hrubé a hladké.
Já mám ty hrubé a používám je už asi 2 roky s maximální spokojeností (hmotnost, odolnost, životnost).
Snad jen jednu výhradu/upozornění – nedoporučuju je dávat do myčky, kde získají nahořklou pachuť. Možná je to tím, že budou trochu porézní a nasají chemii. Tomu by odpovídalo i obarvení některými jídly (kečup apod.).
Nemůžu porovnat, ale hladké varianty se to pravděpodobně asi týkat nebude…