subscribe: Posts | Comments

Recepty z pampelišky

5 comments
Recepty z pampelišky

Pampeliška, neboli Smetanka lékařská (Taraxacum officinale), je uznávaná léčivá rostlina s širokou škálou léčivých účinků. Pampeliška pomáhá snižovat krevní tlak, čistí krev a tělo od jedů, podporuje trávení a látkovou výměnu a má také zklidňující účinky na podrážděnou pleť.

Z pampelišky se dají zužitkovat všechny její části, nejvíce účinných látek má však pampeliška v jejím kořeni. Stonek pampelišky obsahuje hořčiny, které zlepšují metabolismus. Obzvlášť lidé trpící cukrovkou by v době květu pampelišek měli denně sníst 5 stonků pampelišky – bez květů. Pampeliška totiž obsahuje inulin, který je důležitou výživnou a kalorickou látkou pro diabetiky. Pampeliškové listy se dají použít do salátů, hrst listů denně po dobu tří týdnů vám dobře pročistí játra a ledviny. Květy pampelišek sbírejte v bezprašném prostředí, v plném květenství.

RECEPTY Z PAMPELIŠKY:

Pampeliškové víno I

1 l pampeliškových květů, 4,5 l vody, 1,5 kg cukru, 2 citrony, 2 pomeranče, 40 g droždí
Květy spaříme ve 2,5 l vody a necháme odstát 24 hodin. Poté vylouhovanou vodu z pampelišek nalijeme do 5ti litrové lahve. Mezitím si svaříme 2 l vody s cukrem a po vychladnutí smícháme s vodou z pampelišek. Citrony a pomeranče oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na kolečka, přidáme k pampeliškové vodě a vsypeme droždí. Zazátkujeme kvasnou zátkou a necháme 6 týdnů kvasit. Až pomeranče a citrony klesnou ke dnu, můžeme víno stáčet do lahví.

Pampeliškvé víno II

2 l pampeliškových květů, pomerančová kůra, 1 citron, 1 kg cukru, 2 l vody, 2,5 cm kořene zázvoru, 1/2 lžičky pivovarských kvasnic, 1/2 krajíčku chleba
Do velké nádoby vložíme květy pampelišek a zajileme vařící vodou. Přikryjeme plátýnkem a necháme odstát 3 dny. Občas promícháme. Vylouhovanou vodu slijeme do hrnce, přidáme nakrájenou kůru z pomeranče, nakrájený zázvor, cukr a na kolečka nakrájený, omytý citron bez pecek. Tuto směs vaříme 30 minut. Pak tekutinu slijeme a necháme vychladit, přidáme kvasnice namazané na chlebu a necháme odstát 2 dny. Přefiltrujeme do soudku a zazátkujeme kvasnou zátkou. Po 2 měsících je víno hotové a můžeme ho stočit do lahví. Lahve zazátkujeme korkovou zátkou.

Pampeliškové víno proti horečce

Kořeny pampelišky omyjeme, nakrájíme a vložíme do 1 l bílého vína. Necháme louhovat 3 dny. Užívá se při teplotě 1 dcl nápoje každou hodinu.

Pampeliškový med

250 květů pampelišek, 2 citrony, 1 l vody, 1 kg cukru
Květy vložíme do vody, přidáme omyté citrony bez pecek, nakrájené na kolečka a pozvolna vše vaříme 1 hodinu. Poté přecedíme přes síto, přidáme cukr a vaříme do zhoustutí 45-60 minut. Užívá se při nachlazení.

Pampeliškový sirup I

250 g pampeliškových květů, 250 g kořenů pampelišky, 1/2 l vody, 1/2 l čistého lihu
Květy i kořeny pampelišky zalijeme vodou svařenou s lihem a necháme několik dní odstát na slunci. Poté přefiltrujeme a slijeme do lahví.

Pampeliškový sirup II

200 květů pampelišky, 2 citrony, 1,5 kg cukru krupice, 1,5 l vody
Květy vložíme do větší nádoby, zalijeme je vodou a necháme louhovat do druhého dne. Poté je přecedíme přes plátýnko nebo gázu, lehce vymačkáme, přidáme citron bez pecek nakrájený na kostičky a cukr. Vaříme za občasného míchání do zhoustnutí. Ještě teplý sirup plníme do malých skleniček, které uzavřeme a uložíme do temna a chladu. Sirup pomáhá při nachlazení a je dobrý na trávení.

Pampeliškový ocet

20 listů pampelišky, 10 květů pampelišky, 1 vinný ocet
Květy a listy pampelišky dáme do láhve s octem, uzavřeme a necháme odstát 12 dní na slunném místě. Každý den láhev protřepeme. Po 12ti dnech ocet scedíme, staré listy a květy nahradíme čerstvými a vše opakujeme. Za dalších 12 dnů ocet přefiltrujeme, slijeme do čisté lahve a vložíme pár čerstvých listů. Tento ocet se přidává do koupele jako tonikum. Čistí organismus od jedů a pomáhá na kožní problémy.

Pampeliškový likér

1,5 l květů, 2 citrony, 2 pomeranče, 1,25 kg krystal.cukru, 4 l vody, 15 g droždí
Do hrnce dáme oprané květy bez stopky, přidáme citrony a pomeranče nakrájené na tenká kolečka, zbavené pecek. Vše spaříme horkou vodou a přikryjeme poklicí. Necháme 24 hodin louhovat. Do 5ti litrové lahve nasypeme cukr, přes plátýnko nalijeme vylouhovanou vodu z pampelišek, zamícháme a nahoru nadrobíme droždí. Lahev uzavřeme kvasnou zátkou nebo jen plátýnkem a necháme kvasit 3 měsíce. Poté likér stočíme do lahví. Užíváme 1 dcl před jídlem, hořčiny podporují chuť k jídlu a trávení.

Zdroj: spektrumzdravi.cz

  1. Rob says:

    Tohle může opravdu zkusit každý. I já podlehl zprávám o skvělé chuti salátu z pampelišek. Dle názoru mých chuťových pohárků je to mýtus. Jsou hořký, hořký a abych nezapoměl: hořký.

  2. admin says:

    Netrhal jsi je nahodou v nejakem parku? Vsak vis, pejskove a tak…. ;) :-D

  3. Je potreba ty listy nechat treba den prikryty a teprv potom utrhnout. Ve stinu se list, nejlepe maly, zmeni na zlutobily a pote ztrati dost ze sve horkosti. Cim vetsi list, tim take vetsi stredova cast listu ve ktere je lepkave mleko, ktere zpusobuje nejvetsi horkost. Kazdopadne ziviny nula nula nic.

  4. vlkodlaq says:

    Babička dělávávala pampeliškové víno, tož dobré to bylo, míchali jsme to s vodou 1:1 a stejně jsem po pár sklenkách hučel jak petry.

  5. Nerozvitá poupata lze nakládat jako kapary (lidově kaprlata). Natrhaná poupata propláchnout studenou vodou, procezené sypat do skleničky a prosypávat solí (přiměřeně), pak zalít nálevem – ocet s vodou 1:1. To je základní slanokyselá chuť, kterou jsem později vylepšoval doplněním česnekovými stroužky nebo kupovaným feferonkovým práškem. Uzavřít víčkem, dát vařit ve vodě, čímž se náplň svaří a zarexuje. Uleželé je to k jídlu po 4 měsících. Dočišťování poupat nasucho je třeba provádět ve stínu, v teple a na slunci se poupata během práce mohou začít rozvíjet. Nezpracovaná poupata vydrží nějaký čas v chladničce.
    Snědl jsem hodně skleniček pampeliškových poupat a žiju. Dobrou chuť!

Leave a Reply to vlkodlaq

Protected by WP Anti Spam