subscribe: Posts | Comments

Potrava z našich luhů a hájů – Úvod

2 comments
Potrava z našich luhů a hájů – Úvod

V tomto seriálu chceme shrnout, co všechno můžete v Českých a Slovenských lesích bezpečně konzumovat a co pro Vás bude snadné najít. Půjde především o rostlinnou stravu, jelikož lov u nás není víceméně povolen, ale později se dostaneme i k několika živočichům.

 

Nebudeme se tu zabývat tím, co jíst v poušti nebo na Severním pólu. Za prvé se tam asi málokdo dostane, aby to využil a za druhé se to píše v každé survival příručce. Tady je možná další malá změna. Nechme stranou survival jídlo a podívejme se na plodiny, které jsou normálně jedlé, každý je zná, jen nejsou běžně na našich talířích, protože se nám je supermarkety a mekáče rozhodly neprodávat a my zapomněli, že se dají jíst. Je smutné, že jsme za méně než 100let zavrhli bohatství, které nám příroda nabízí, a naše děti raději učíme, že se na nic nešahá a ruce se mají mýt alespoň 6x denně. Je to jen změna nebo už degenerace?

 

V průběhu několika týdnů budeme uvádět různé recepty a návody, co si v přírodě opatřit a jak to jíst. Nepůjde o nic zázračného, ale o běžné rostliny, které na svých výletech/čundrech/výpravách vždy potkáte a které s minimální výbavou (ešus), dokážete připravit. Nepůjde asi o vyváženou stravu, nicméně zpestření konzervovaných chodů se bude jistě mnohým hodit.

Lidský žaludek není příliš zvyklý na syrovou přírodní stravu, jelikož jsme se navykli na tepelně upravené potraviny. Pokud tedy budete chtít něco vyzkoušet, doporučujeme začínat s menším množstvím a stravu od začátku tepelně upravovat. Každopádně počítejte s tím, že pokud sníte příliš syrové potravy, bude se váš žaludek bolestivě ozývat a celkově vám to spíš uškodí, než dodá energii. Pokud chcete zjistit, jak takové stravě přivykat, podívejte se na jakékoliv internetové stránky zabývající se vitariánstvím. Na podobných stránkách naleznete i zajímavé recepty. Nicméně, já se s jejich stylem života neztotožňuji – přeci jen je dobrý steak lepší než špatný sex :) .

 

Na začátek chceme upozornit, že v našich krajích naleznete i několik jedovatých rostlin. Zlomek z nich je jedovatý dokonce smrtelně. Stará houbařská poučka říká: „Nesbírej nic, co neznáš“. Pokud budete chtít konzumovat jakékoli rostliny v přírodě, řiďte se touto poučkou a buďte si více než 100% jistí, že rostlinu poznáte správně. V krizových situacích se dokonce může stát, že uvidíte to, co budete chtít vidět a Váš mozek bude ignorovat nesouhlasící detaily – takto se mnoho lidí na pokraji života otrávilo a připravilo se tak o zbytky naděje!

 

Informace čerpáme ze starých kuchařek, SAS příručky přežití a také z materiálů hodnotící jedlost našich rostlin, které zpracoval náš fanoušek Martin Adámek.

Základní literaturou pro Vás může také být: WISEMAN, John. SAS: příručka jak přežít. Praha: Svojtka, c2004, 566 s. ISBN 80-723-7280-7.

 

Pro Bushcraft.cz píše Matyáš Vejskal.

  1. vlkodlaq says:

    Když už nějakou takovou příručku, tak lepší než SAS je: Techniky přežití, Alexander Stilwell.

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam