subscribe: Posts | Comments

Potrava z našich luhů a hájů IV. – Káva / nekáva

5 comments
Potrava z našich luhů a hájů IV. – Káva / nekáva

Po předchozích dílech se podíváme na takové odpočinkové téma. Jsem závislý na kávě a pokud si jí mohu dopřát na cestách, rána jsou hned o 1000% lepší. Máte to taky tak? Jenže ne vždy si s sebou nesu vlastní a někdy prostě potřebuji zaimprovizovat (v zimě ještě o trochu víc).

 

Pojďme se podívat, z čeho všeho můžete u nás vyrobit nápoj připomínající kávu.

 

Kořen pampelišky

Pampelišku určitě poznáte (pro více informací si přečtěte náš článek TADY). Potřebujete získat její kořen – to jde poměrně špatně, jelikož se kořen snadno přetrhnete a vy ho tak spíš než vytáhnout, musíte vykopat. Kořen stačí zbavit zeminy, povařit nebo oloupat a opražit do hněda.

 

Opražené kousky kořene zalijte horkou vodou a po pár minutách vyndejte.

 

Nápoj má zajímavou chuť, je násladlý, ale s mírnou příchutí hlíny a silně kalný. Rozhodně není můj oblíbený.

 

Žaludová káva

O žaludech jsme dlouze psali TADY. Schválně jsme si žaludovou kávu nechali do nového článku, ale nepotřebujete k tomu nic víc, než žaludy pražit do hněda (pokud je mírně připálíte a zčernají, tak nevěšte ramena, na kávě to skoro nepoznáte).

 

Opražené kousky zalijte vodou a vychutnávejte. Nemusíte je ani vyndávat, můžete je po chvilce klidně sníst.

Žaludová káva chutná o mnoho lépe než ta z pampeliškového kořene. Pokud žaludy správně opražíte, je příjemně hořká a určitě si jí oblíbíte.

 

Káva z dřínků

Poslední variantou je káva z dřínků. V minulém článku (TADY) jsme psali o džemu z dřínků, kde jsme plody zbavili pecek. Pecky není potřeba vyhazovat, můžete je hodit na pánev a pražit.

 

Pražením pecky zkřehnou a při jejich přípravě v jednu chvíli ucítíte krásnou vůni – to je ten moment, kdy s pražením přestaňte, pecky trochu podrťte a zalijte vroucí vodou.

 

Tento nápoj kávového typu je naprosto nejlepší. Doma jsem sice slyšel, že to voní jako spálený popcorn, ale pro mě je to jasný vítěz.

 

Zkoušeli jste někdy? Máte další tipy? Podělte se v komentářích!

 

Pro Bushcraft.cz píše Matyáš Vejskal.

 

Zdroje:
Wiseman, SAS Příručka jak přežít

  1. Petr says:

    Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat, zda takováto káva má také povzbudivé účinky (obsahuje kofein či něco podobného?) nebo jde jenom a pouze o nápodobu chuti?

    • Možná je to placebo, ale mě to povzbuzuje. Neobsahuje to kofein, ale energii to učitě dodá a zahřeje. Minimálně ta žaludová – někdo se s tím dokonce snaží obchodovat mrkněte na zaludovka.cz/

  2. Mori says:

    Zdravím.

    Pokud si dobře vzpomínám tak se ještě dělá káva z kořene čekanky. Ještě jsem ji nezkoušel neb moc nejsem milovník kávy. Recept si už upřímně moc nepamatuji (slyšel jsem ho kdysi od bábinky a neměl jsem moc důvod ho zkoušet) ale myslím si že bude obdobný jako u pampeliškového kořene.

    S pozdravem Petr „Mori“ Morávek

  3. Rehy says:

    Kde se dá najít dřínek.
    Bydlím v jižních Čechách a ještě jsem na něj nenarazil.
    Díky za tipy.

    • Neumím to nějak plošně určit. Já ho našel třeba v oblasti Kokořínska a Mníšku pod Brdy. Zkuste pátrat, třeba se poštěstí:) Doporučuji ale koncem léta, až budou plody.

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam