subscribe: Posts | Comments

Výroba fulltang nože s omotávkou – fotonávod

40 comments
Výroba fulltang nože s omotávkou – fotonávod

Tak jsem se pokusil sepsat a nafotit postup výroby nože. Za fotografie se omlouvám, protože jsou foceny mobilem v průběhu výroby.

Na kus oceli – v tomto případě pásovina 40/5 z materiálu 14260 (nevyžaduje přesné kalicí teploty) – si načrtneme tvar nože a flexou vyřízneme.

Zabrousíme.

Vyvrtáme otvory.

Vybrousíme čepel a ostří.

Postupně zjemňujeme hrubost šmirglu.

Na kalení jsem použil autogen. Ve skutečnosti nebyla barva bílá jako na fotce, ale oranžová. Mobil to zkreslil. Po ohřátí ponořit do oleje.

Poté je nutné popuštění. To dělám v troubě. 250° po dobu 30min.

No a pak přichází dobroušení a vyleštění čepele. Začínám šmirglem 120 a končím 1200. Pak jen brusná pasta a nakonec ostří na keramice.

Dále už jen rukojeť a třeba i záštitu. A nebo jako v tomto případě, pokud je to nůž na survival, dá se rukojeť udělat třeba i z parakordu. Bohužel jsem ho neměl dost na celou, takže jen pro ilustraci. V případě nouze je tak po ruce i kus pevného provazu. Otvory v rukojeti je možno použít například k přivázání nože na klacek a vytvoření oštěpu.

Už zbývá jen pouzdro a je hotovo.

Pro Bushcraft.cz připravil „Engys“.

  1. Daniel says:

    velmi pěkné :)
    ale chtěl jsem se zeptat jsou nutné ty vyvrtané díry když rukojeť tvoří provaz??

  2. Punta9 says:

    Ty otvory odlehcuji rukojet aby nuz byl trochu tezsi na cepel a lip s nim slo pripadne sekat.

    • ScoutX says:

      Ale fuj..s nožem se přece neseká. Tedy nechcete-li si ho zničit nebo přivodit zranění.

      • Lesan says:

        ale nuz je prece od nepameti pouzivan jako naradi, nuz není jen k rezání salámu

  3. engys says:

    Otvory samozřejmě nutné nejsou, ale jak psal punta9, slouží k odlehčení rukojeti. Dále ke snadnějšímu a pevnějšímu uchycení omotávky, usnadňují připevnění na klacek a také v případě, že už nechcete na noži jen omotávku, tak je možnost skrz ně přišroubovat například dřevěnou rukojeť. Nebo přilepit – pak slouží jako skryté kolíky. A v neposlední řadě je možnost při nošení například ve městě, mít úplně jednoduchý nůž bez rukojeti, naprosto plochý a otvory slouží jako taková ozdoba.

  4. Venca says:

    Ta se ta ocel koupit někde na netu?

  5. engys says:

    Koupit se dá například ve Feroně. A stejný materiál je i listové pero z automobilu. To je bez problémů sehnatelné v každém kovošrotu skoro zadarmo. Jen je potřeba ho vyžíhat a narovnat. To u té 40/5 odpadá, ale zase je k dostání jen v tomto rozměru, takže kukri z toho neuděláte. A to pero z auta vám srovná každý kovář, který je schopen to i zpětně zakalit.

  6. Venca says:

    Mně by to stačilo ( 40/5 ) , ale potreboval bych to koupit po netu protože se nikam moc nedostanu

  7. jirka says:

    jak jsi dělal výbrus? flexou nebo něčím jiným?

    • engys says:

      Výbrus je dělaný flexou a šmirglem se suchým zipem. Pásovou brusku mám bohužel stále ve stádiu rozpracovanosti a není čas ji dodělat.

  8. jary says:

    Ahoj bylo by možné nůž objednat?

  9. chajdalak says:

    ano take bych se chtel zeptat jestli by se nuz dal koupit pripadne kolik by stal dekuji

  10. engys says:

    Omlouvám se, že reaguji tak pozdě, ale nemám vůbec čas. Nože se samozřejmě dají „objednat“. Je to na dohodě a na představě. V případě zájmu mě kontaktujte mivetas@seznam.cz Díky

  11. Kreaty says:

    Je pro fulltang survival nůž vhodná i rychlořezná ocel?
    Jinak ten článek se mi líbí a ten nůž je super :)

    • engys says:

      A co to znamená survival nůž? Pokud je to nůž, který mám v ruce, když ho potřebuji, tak ano. Pokud by to měl být nůž typu mačeta určený hlavně na sekání, měl bych strach ze zlomení. Ovšem hlavně záleží co to je přesně „rychlořezná ocel“. A velice záleží na tepelném zpracování oceli. Je to velice individuální. Je to jako otázka jestli je možné použít normální dřevo na kuchyňské prkénko.

  12. smajl says:

    zdravím, hezký návod, ale mám dotaz – do jakého oleje to mám pak šoupnout? děkuji

    • engys says:

      Tak nejlepší s nejrychlejším odvodem tepla je samozřejmě kalící olej, ale dá se použít jakýkoli, např. i fritovací, nebo vyjetý.

      • Yaro says:

        Pozor, nejedna sa o rychly odvod tepla ale o pomalsi, rychlejsi odvod ma voda… Kalenie je velmi osirna technologia, nemusi sa vobec podarit…

  13. ano je to nutni aby se hmotnost čepele a rukojet byl stejny

  14. michal says:

    čau zajímalo by mě jestli je to nutné dávat do oleje při kalení? proč ne do vody?
    a k čemu je dobré to popuštění? (přemýšlím že si ho také vyrobím) děkuji předem za odpověd

  15. Freed says:

    je možne/vhodne na takový nůž použít např. plat ze strojni pily?

  16. engys says:

    Kalení do oleje je pro tuto ocel (14260). Záleží vždy na oceli do čeho se kalí, zda do oleje, vody atd. Popuštění je nutné, aby se zvýšila houževnatost a čepel nebyla křehká. Na nůž je možné použít i plát ze strojní pily. Jako malý jsem z toho nože dělal a např. z pily do katru na dřevo byla nejlepší mačeta, co jsem měl.

  17. Švejk says:

    hele, jak zabráníš korozi nože když není kovaný? jen ho vždycky namastíš?

    • engys says:

      Rezavění nože není věc kování. I kovaný nůž z uhlíkové oceli zrezne, pokud je majitel čuně a nedokáže se o nůž postarat. Já nůž po použití otřu a občas zaříznu špek k svačině a vlastně tím udržuji čepel mastnou. Sice čepel získá časem patinu, ale to k uhlíkovce patří, ale ještě mi nezrezl.

  18. Roman says:

    Zdar a sílu :)

    Měl bych menší dotaz na kalení té čepele.

    Jak vlastně tu čepel kalíš ? :D

    Jde mi hlavně o to jak při tom postupuješ.Zda-li kalíš jenom řeznou část a kousek nad ní? Jak dlouho to kalíš nebo jestli čepel jenom ponoříš a necháš tak.. Prostě a jednoduše bych potřeboval polopaticky vysvětlit jak postupuješ ;)

    Moc děkuju za odpověď Casper

  19. Sheik says:

    Lepší je kalit v oleji, zlatá střední cesta vzhledem k tvrdosti (udržení ostří) a pružnosti v jádru (snadno nepraskne), kalení do vody lze ale je to prudké a nerovnoměrné schlazení, čepel může popraskat (mikroskopické trhlinky) a také při kalení do vody vzniká tzv. parní opar-bublina, okolo kalené oceli, v tom je ta nerovnoměrnost zchlazení. Zajímavá videa lze skouknout na youtube kanál trollsky custom knives. Nejvhodnější materiál s kterým rád pracuji jsou kotouče z cirkulárky, strojní pily na železo, nůž ze staré sekačky, nebo z většího diamantového kotouče na flexu, atd. materiálu je všude kolem dost. ;o)

  20. engys says:

    Cepel kalím tak, že ji celou ohřeji a pak ji celou ponořím do oleje. V oleji s ní pohybuji a počkám, až vychladne, případně ji dochladím ve vodě. Jen je potřeba mít více oleje. V litru se těžko kalí. Já používám 10-ti litrový kýbl a říkám si, že by mohl být i větší.

  21. Čím vyřezáváš tu budoucí čepel z pásu?

  22. Zdar.
    Kalit zónově a dřevěnou rukojeť a kudla bude krásná. Osobně bych volil špičku s tupějším úhlem pro vyšší odolnost, otázka na co nůž bude používán, jako stahovák perfektní.
    Při kalení do vyjetého motorového oleje ocel do sebe bere (v rámci mikronů) i látky z něj, tzn, že taková čepel je pak o něco odolnější proto korozi a povrchově odolnější. Pro tento účel z praxe platí, (pokud nemáte kalící olej), tak vyjetý motorový čím vyjetější, tím lepší a ani není nutno olej přefiltrovat, v oleji jsou nitridy omleté z částí motoru a malou část ocel při kalení převezme (samozřejmě by jich v tom oleji muselo být mnohem víc, aby se dalo mluvit o znatelném vylepšení oceli :-) )
    Navíc i pro popouštění lze vyjetý olej použít. Při teplotě oleje kolem 200stupňů čepel „vařit“ 2-4 hodiny v závislosti na složení oceli. Déle trvající popouštění při nižší teplotě je všeobecně vhodnější, čím nižší teplota, tím delší čas.

    Olej je u většiny ocelí kalitelných do oleje vhodné před kalením skladovat aspoň 5 hodin v mrazáku, zvýší se šokový efekt kalení a při vhodném popouštění z oceli dostanete víc.

    Na zónové kalení je dobrá například šamotová pasta do kamen nebo i spárovačka na kachličky (napřed nechat vysušit, pak kalit, opatrně, ať se hned neodrolí)

    Vlkodlaq

  23. Tom says:

    Můžu jen tiše obdivovat.. Ale zaujalo mě to ommotání rukojeti – jak se to uzluje?

  24. Popoklas says:

    Mohl bych taky poprosit o návod na omotávku. Děkuju

  25. nejm says:

    ked sa ostrie vykuje, zhustuje sa jeho struktura a ma ovela lepsie vlastnosti, nez iba vybrusene. v nudzovych podmienkach kedy materialu nie je nazvys, je lepsie robit kvalitnejsie (ak je to v moznostiach) nez prerabat vystrbene, rychlo otupene …

  26. Za skoro dvě dekády, co jsem nože sbíral/používal a celkově se o ně zajímal a několik si jich během let i vyrobil, jsem došel k závěru, že nejlepší nože jsou ze dvou obecných typů ocelí. Kovaná a důkladně prokovaná sendvičová ocel s tvrdou uhlíkovkou uprostřed a perovinou po stranách (například STARÝ velký vrták a pero z auta)zónově kalený.
    Pokud chceme nůž méněúdržbový, tak čepel z práškové oceli. Náklady na samotnou ocel jsou sice poměrně vysoké, takový nůž nám ale bude (kromě ztáty) sloužit velmi dlouhou dobu a společně s vhodným výbrusem (do V, mírně konvexní, jako nůž od engyse výše) může být nůž i velmi odolný až skoro nezničitelný).
    Ze sériových nožů mám nejlepší zkušenosti s ocelemi VG10, 154CM (skoro identická s ATS34),3C20CrMoW (ZDP189),SAN MAI 3, VG-1(jiná, než VG10).
    Přo kování také můžete použít ocel 1095, u které se dají pohodlně v datasheetu zjistit přesné kalící a popouštěcí teploty, po překutí velmi kvalitní ocel na nože řezné i sečné (kamarád si takto udělal polokukri a po přeseknutí cihly byly zoubky jen max 0,4mm hluboké a následně srovnané několika tahy diamantovým brouskem a keramikou.

  27. brekeke says:

    jakožto kovář se nestačím divit tomu co tady čtu… prej péro z auta… v automobilu jsou pera vinutá ne listová ty jsou u větších vozů jako třeba nákladních atd… dochladit ve vodě no brrrr… co je to rychlořezná ocel no to se musím smát takové otázce… a co že znamená survival nůž… no to mě omejte… to je prostě nůž určený k přežití a to v jakýchkoli podmínkách užívaný na jakékoli činnosti od ořezání klacku po extrémní zatížení kdy se na takovou čepal může pověsit i 150kg jeli to potřeba… prostě a jednoduše broušený nůž je nahovno jesli někdo chce pořádnou kudlu tak si kupte nůž kovaný který má mnohem větší mechanické vlastnosti už jen díky tomu že je to ocel zhuštěná v důsledku kování… a závěrem raději si půjdu udělat nůž z damascenské oceli než abych vybrušoval nějaké ořezávátko na tužky…

    • Výše psaný komentář jen potvrzuje, že kovář a nožíř zdaleka není totéž.
      Perem z auta se zamozřejmě myslí listové pružiny a v některých starých i osobních autech jsou listová pera, v tomto případě je samozřejmě myšleno auto všeobecně, tzn. i nákladní. A kovář (skutečný!) samozřejmě nemá problém s překutím i vinuté pružiny bez výraznější dekarbonizace, jako materiál na laminátovou kutou čepel je více než vhodný, osvědčil se i jako hlavní materiál na větší sečnou čepel.
      V moderních autech používaná perová ocel je velmi kvalitní a na laminátovou čepel mohu jen doporučit. Prokovat sendvič s například starým vrtákem na ocel do středu, přesah peroviny ze hřbetu do spičky jako prevence ulomení a s vhodnou tepelnou úpravou máte čepel vynikajících vlastností, sice rezne, ale obtížně budete hledat nerezovku lepších vlastností. Jsou takové, několik práškových ocelí, ale cena je taková, že na „survival“ kudlu až nepřijatelná. Navíc péče o kudlu tak nějak patří k bushcraftu a já si péči o výbavu docela užívám.

    • admin says:

      Tento komentář je v podstatě neuhlídaný slovní průjem, ať už stylisticky, nebo obsahově. Chtěl jste říct něco konkrétního? Co přesně?

  28. Že je komentář od brekeke neuhlídaný slovní průjem? Jen souhlasím :-)
    Jaká reakce může být na slovní průjem, než jiný slovní průjem jiné konzistence?

    Co jiného je většina komentářů v anonymních diskuzích než slovní průjem?
    V každé diskuzi se objeví spousta „odborníků“ na dané téma a nestačím se divit, jak všestranně vzdělané a zkušené občany to ta naše zemička má :-(
    Ale nezoufej, tento jen další slovní průjem je už má naprosto poslední aktivita na tomto bohužel upadajícím webu.
    Žijte blaze a dlouho, mějte pěkný každý den a až na to přijde, mějte rychlou bezbolestnou smrt.
    Mé poslední zdejší howg.

  29. marek_pd says:

    Debaty v komentároch sa rozbiehajú na všetky smery… O tom ktorý nôž je lepší si myslí každý svoje a žiadny predajca Vám nepovie, že jeho tovar je zlý… Dlho som nosil do lesa nože zo 420 ocele, najprv bolo dôvodom, že som bol „chudobný študent“ neskôr to, že som nedôveroval obchodníkom. Teraz nosím do lesa moru classic no. 1, oceľ mi vyhovuje, uveril som, že je naozaj obrovský rozdiel medzi oceliami. Ak by som si chcel kúpiť kvalitný nôž, siahol by som pravdepodobne po falkniven, myslím si, že cena od 100 do 200 uero za nôž neni vysoká vzhľadom k tomu, že mi poslúži do konca života… Avšak tento návod má svoje čaro v tom, že si každý môže vyrobiť pri pomerne nízkych nákladoch, malých technologických nárokoch a s minimálnimi skúsenosťami pomerne dobrý nôž, no a ak sa podarí, potom sa už dá investovať do práškovej ocele, vychytať ešte nejaké muchy a spraviť si ozaj sám svojho partnera do prírody. Pekných kožených púzdier dobrej kvality som vyrobil už niekoľko a to v paneláku v kuchyni, ale nôž ani jeden, tak sem prosím niekto dajte predajcu pružinovej ocele ( aby bol schopný predať aj v menšom) a dajte predajcu, nie nejaký jatagan a podobné obchody. tiež ma nezaujíma pero z auta, chcem si objednať pásovinu z ktorej vínde viac nožov, aby som mal priestor pre pokusy a omyli, chcem ju mať doma a všetko si robiť sám, nie to ešte nosiť ku kováčovi a potom zase chodiť po to, keď to bude hotové… Už tak som neštastný z toho, že mi niekto bude robiť kalenie, ale to si doma netrúfam. Nemám chuť straviť viac času s prenášaním ocele, ako so samotnou prácou na výrobe noža.

  30. Filip says:

    Trochu nechápu to popouštění, mohl bys mi napsat jestli to jen nahřeješ nebo to máš celou dobu v té toubě? Moc děkuji za odpověď. S pozdravem Filip.

Leave a Reply to engys

Protected by WP Anti Spam