subscribe: Posts | Comments

Nůž Cold Steel Bushman – foto recenze

15 comments
Nůž Cold Steel Bushman – foto recenze

Než se mi tento nůž dostal do rukou, tak jsem silně přemýšlel o jeho koupi. Po pár testech však musím říci, že mě docela zklamal.

Nůž Bushman je vyroben z jednoho kusu uhlíkové ocele o celkové délce cca 31cm. Samotná rukojeť je dlouhá necelých 12cm a řezná část 17cm.

Nůž má povrchovou úpravu černé barvy, která docela dobře drží, avšak po nějakou dobu používání se odře na nejvíce namáhaných místech.

Celkové zpracování nože je na dobré úrovni a bát se nemusíte ani ostrých hran. Velmi mě však zklamala ergonomie rukojeti. Po pár minutách držení mi začal vadit její kuželovitý tvar a také brzy pocítíte, že v ruce máte kov a ne dřevo.

Uvnitř je rukojeť dutá, což zase považuji za výhodu, lze do ní vložit např. zápalky či vyrobit improvizovaný oštěp.

K noži se dodává kožené pouzdro, do kterého Bushman dobře zapadne, ale stejně dobře také vypadne ven. Proto je nutné jeho zajištění špagátem, což je zdlouhavé a nepraktické řešení.

Bushman už díky své celokovové konstrukci není nůž na jemné práce, ale pořádný zálesák. Vydrží opravdu tvrdé zacházení a např. štípaní, rýpání či vrhání není problém. Další jeho silnou stránkou je sekání, a pokud máte nůž dobře nabroušený, tak to jde celkem snadno.

Ovšem tu je jeho další problém – nízký výbrus a nechutně velký úhel ostří. Pocítíte to hlavně při krájení potravin. Co mě zklamalo opravdu hodně, byl boj s čerstvým chlebem, který Bushman sice zvládl bez úhony, ale jeho nepřítel skončil zcela zmasakrován. :)

Celkově mě práce s tímto nožem moc nepotěšila, avšak tím nechci říci, že si nenajde své využití. Jen nesmíte zapomenout, že to není všestranný pomocník, ale pouhý velký kus nabroušené uhlíkové ocele. Přebrušovat ho „na nůž“ však zabere tolik času, že je lepší si pořídit něco jiného.

Cold Steel Bushman není žádný špičkový nůž, ale pokud hledáte něco odolného na prasárny do lesa a nechcete do toho moc investovat, určitě o něm budete přemýšlet.

Pro Bushcraft.cz Pavel L. alias Pawelos.

  1. Radek says:

    O ergonomii rukojeti bych tady asi ani nepřemýšlel..primární využití nože bude jako hrot oštěpu. Otázka je jak dobře pak tomuto účelu slouží? Až pak bych ho bral jako např. záložní nůž. Každopádně díky za super recenzi. To pouzdro se vážně dodává s nožem? Pokud ano tak doufám, že jen v rámci nějaké speciální aprílové Cold Steel edice. :) )

  2. Fabo says:

    Bushmana mám už dva měsíce a jsem s ním nad míru spokojen není to můj první ani nejdražší velký nůž.(mimo jiné mám ještě utona a kabar USMC).Je pravda že z výroby je blbě nabroušený ale po deseti minutách broušení už holil.Rukojet jsem omotal černou izolačkou a taky O.K..
    Ze začátku jsem nemohl přijít na způsob držení při jemných pracích nejlepší je chytit nůž skoro až u ostří.Na házení jsem ještě lepší nůž v rukách neměl má ohromující průbojnost ta se ještě zvýší při výrobě oštěpu.
    Ps:a s tím pouzdrem bych si taky věděl rady stačí ho namočit a nůž do nej dát krásně se vytvaruje podle nože ale to vy jistě víte :)

  3. marek_kst says:

    videl som podobné nože v dokumentárnom filme ( celkový tvar zhodný, dĺťka čepele bola väčia, inak si z oka vypadli) a používal ho len ako mačetu… Je problém zohnať dobrú mačetu v dobrej cene, koľko stál tento celokovový zázrak?

  4. Mám Bushmana přes rok a půl. Pouzdro je jednoduché z jakési umělé tkaniny, nůž v něm drží dobře, ale po několika rychlých taseních a schováních se mi podařilo pouzdro naříznout a teď se trochu kvedlá. Jako kopí je výborný, penetrační schopnosti se zvýšili už i jen jednoduchým ratištěm asi na trojnásobek a s dobrým ratištěm tím můžete špikovat vepře. Ve vrhu je skvělý, drží dobře směr i když je člověk ožralý jak doga a tančí na stole kankán, a v žádném jiném stavu nemůže soudný člověk starší 18 let chtít vrhat nožem. :o ) Rukojeť můžete omotat kobercpáskou, nebo si na ni zvyknout – pokud nemáte mozoly, tak to tolik nevadí.
    No za $4, tedy v té době lehce přes sto korun, je to velmi dobrý kauf. Dneska už stojí víc. Nějaký český dovozce ho prodává za šest stovek, což je naprosto směšné a tři krát přemrštěné oproti reálné hodnotě nože.
    Mám ho rád, na tvrdší prácičku a skrumáž u popelnice je fajn, ale když dojde na přípravu potravin, považuji za ultimátního vítěze nůž KDS za třináct kroun ze Zlevněnky, tomu se nevyrovná nic. Ale pokud vás svrbí peníze v kapse a ještě jste nezlomili hůl nad ColdSteelem, jehož produkce jde valem do bezcharakterního a bezkvalitního háje, tak můžete prubnout FinnWolf, to je také velmi příjěmný nožík, když dojde na holení ohanbí.
    Křovákům zdar!

    • Filip says:

      Že byl za 4USD??? To by fakt šlo. To musí být dávno:-)Dost by mě zajímalo kdy,kde? Nemá někdo chlapi chuť a vazby zkusit nějakého zahr.prodejce za lepší cenu než „omaštěných“ českých 620,-kč. Rád bych se připojil se svojí objednávkou k někomu kdo by do toho šel(i víc kusů). Dík.

  5. Osobně tento nůž vlastním cca dva roky. Černění slezlo, od potu mírně orezl a mazi jeho hlavní neduh považuji to, že neudrží ostré ostří snad ani 10 minut. Veliké zklamání

  6. Bush sk says:

    Nazdar chlapci! ja mám cs bushman už nejakú tú dobu a môžem len chváliť. Jedna dôležitá vec pri noži(akomkoľvek) je, že musí sadnúť do ruky. Keď sedí, máš nového priateľa na voľný čas. A za ďalšie, jeden môj známy tvrdí že môžeš mať akýkoľvek nôž od 100 po 10 000 alebo viac korún, keď nevieš s nožom narábať nieje na chybe nôž ale majitel. Nieje nešikovný nôž ale človek. A ešte 1 vec. Nič v zlom ale nechápem že Vše Bushmany nedržia ostrie. Bushmana som ostril nejako v máji. Nedávno som bol na stanovačke a nôž ako britva(od otvárania konzerv, sekania dreva, príprava jedla, rýchlo a ľahko) a to som sním medzi posledným brúsení a stanovačkou niečo teda nasekal,narezal a naštiepal. …ako vravím. Niekomu sadne, niekomu nie.

  7. vlkodlaq says:

    Horší nůž do přírody jsem asi neviděl. Než omotávat rukojeť páskou, brousit ostří do správného tvaru, namáčet pouzdro, aby nůž nevypadával atd, není lepší poohlédnout se po něčem lepším, v tomto případě asi po čemkoli? Jediná výhoda je snad možnost využití jako oštěpu, ale otázka, kdo to využije, a kdo dělá, jak tu padlo, „prasárny s nožem v lese“ nemá v lese co dělat. Tento nůž se hodí snad jen do béčkového hororu k maniackému vraždění, jiné využití pro něj nevidím. Howg

  8. Petr.p says:

    Mam ho také a je skvělý. Nožů mám několik a používám je i v práci. Bushman je opravdu nůž do přírody na vše ,oloupal jsem bez prolémů i malé brambory z popela a stejně tak vyřezal loďku z kůry pro dceru.Ostří drží velice dobre a ne že ne,jen je z výroby broušen opravdu prasaty. V této cenové relaci lepší nůž do přírody nenajdete,možná nějakou kravinu z mil-tecu a to je teta busman o dvě třídy lepší.

  9. Tento nůž vlastním už z dob jeho vzniku. Tvar čepele je naprosto dokonalý a plně funkční. Né náhodou je nazýván BUSHMAN. Název je odvozen od domorodců, kteří používají nůž, jako hlavní nástroj, tisíce let a po tuto dobu se také jeho tvar zdokonaloval až do dnešní podoby. To pro mě znamená tvar čepele, jakou má nůž na přežití mít.
    Uhlíková ocel je opět to nej, z čeho může nůž do přírody být a to ví přece každý(př.: RAT, ROWEN,…). Ostří drží dokonale a to i po štípání tvrdých klacků stále holí. Výhoda uhlíkovky je jednoduchost broušení. Stačí pár tahů po oblázku z potoka a žiletka je zpět.
    Dutá rukojeť je skvělejší, než kapsička na pouzdře (to už si to můžeš klidně dát do kapsičky u kalhot, jelikož při požívání nože je pouzdro i obsah kapsičky mimo nůž a tím o něj můžeš lehce přijít např. ve tmě). Osobně jí využívám jako úložný prostor třeba na vatu, křesadlo a pohodlně se tam vejde i diamantový brousek :o ) Stačí dutinu opatřit dvěma špunty z korku, vyrobených z jednoho od šáňa, jako to mám já.
    Další zásadní využití dutiny je při sekání nožem. Do dutiny narvu klacek cca 30cm dlouhý a mám luxusní sekeru. Účinnost při sekání se tím zvýší o 100% oproti jiným nožům při sekání, či štípání. K zajištění klacku k noži používám paraknot (ten se hodí vždycky), který mám jinak omotaný kolem rukojeti, po celé její délce a věřte, že úchop nože je po této úpravě naprosto v pohodě, netlačí, nesmeká se ani pokud je mokrý, skvělé při dlouhé práci s nožem, s pocitem že v ruce držím nezničitelného dělníka. Výborná prodloužená mačeta při sekání cesty 1,5 m vysokými kopřivami. Díky násadě se nepopálíte a průchod tímto terénem je rázem příjemnou procházkou.
    Udělat z něj oštěp, ať na lov zvěře, ryb, či obrana před zaběhnutým vlčákem, je otázkou vteřin a díky jeho váze je zásah takto upravenou zbraní silně devastující a téměř vždy konečný.
    Na nůž jsem se věšel při lezení na skálu. Byl ve skulině na plocho a při mé váze cca 90kg uspěl na jedničku. To prostě nezlomíš.
    Toto je ten pravý nůž na prasácký zacházení, na všestranné využití, který se nebudete , díky nízké ceně, bát opravdu používat a který vás nezklame ani po letech jeho ničení, protože je tak jednoduchý, že na něm není co zničit :o )
    Mám na krku IZULU, ale to je proti němu jen taková leštěnka výstavní a to je přesně to, čím by nůž na přežití neměl nikdy být.
    S pozdravem
    RASKOU

    • Kdopak se to tu ozval? Že by snad nějaký prodejce?
      Chápu, že různí lidé mohou být spokojení s různými věcmi, ale vychvalovat jakkoli tento nůž se mi zdá velmi přehnané. Měl jsem tu možnost si nůž vyzkoušet a také mám několik závěrů. V prvé řadě uhlíkovka na noži použitá je poměrně měkká a ještě k tomu málo otěruvzdorná, takže ostří drží opravdu špatně, neubráním se srovnání s nerezovkou 420, která v tomto souboji vítězí (a to je jedna z těch horších nerezových ocelí na nože používaných).
      I vzhledem k ceně nože mohla být ocel lepší. (Výrobce zvolil horší ocel kvůli způsobu zpracování-tváření za tepla, kde by lepší a odolnější ocel zvýšila náklady na výrobu a tím i konečnou cenu).
      Rukojeť je velmi nepohodlná, pro praktické používání se člověk nevyhne omotávkám a podobnému „tunningu“.
      Stejně tak pouzdro je třeba upravit proti ztrátě nože.
      Noži by stejně tak slušela dřěvěná či jiná rukojeť (výrobní náklady by byly nižší, odpadlo by zmíněné tváření za tepla) a jednoduše by tak mohla být rukojeť pohodlnější a bez nutných úprav.
      U nás se prodává kolem 600 (zbytkový doprodej, už se nevyrábí) a s trochou snahy seženete nůž kvalitnější, pěknější, s lepším pouzdrem.
      Chápu, jsme češi a tak šetříme kde se dá, máme to holt v povaze, ale co se nože týče, pokud jej máme v plánu opravdu používat, je lepší buď nešetřit a nebo si pořádnou kudlu vyrobit nebo nechat vyrobit. Po domluvě Vám nožíř/kovář udělá kovanou uhlíkovou čepel už kolem tisícovky, zbytek už zvládneme sami, že.
      Zparafrázuji svůj předchozí názor, že nůž „na prasárny v lese“ by neměl lidem, kteří je dělají, přijít do ruky a takoví lidé by neměli v lese vůbec co dělat.
      Ještě jinak, nůž pro hovada na prasárny je to velmi vhodný, třeba se s ním aspoň říznou a uvědomí se, že nůž je nástroj (pro nás zálesáky ten nejdůležítější) a není to hračka.
      Trochu jsem odbočil a rozohnil se, to jen proto, že z chování některých jedinců v lese mě činí velmi smutným i nasraným.

      • Bandog says:

        Zdravím! Na stránky bushcraft.cz chodím příležitostně, cca 2x za měsíc. Sleduji recenze a podívám se na fórum, ale příspěvky k článkům nikdy moc nečtu. Náhodou jsem si přečetl co napsal vlkodlaq a chtěl bych na to reagovat.
        Nejdříve chci všechny ujistit, že nejsem prodejce nožů a po profesionální stránce s nimi nemám nic společného. Věnuji se jim pouze díky mým zálibám: outdoorové aktivity, bushcraft, survival a pod.
        Cold Steel Bushman nevlastním, ale měl jsem možnost ho 2 měsíce používat a mám 8 přátel, kteří ho mají minimálně 2 roky nebo déle a ještě několik známých, kteří vlastní Bushman Bowie.
        Existuje mnoho nožů, které jsou lepší, ale je jen málo lepších nebo spíše lépe a přitom jednoduše vymyšlených nástrojů, protože Bushman je hlavně nástroj. Je primárně vyroben k nouzovému použití jako nůž, sekyrka, oštěp, lopatka a další. A proto je vyroben, tak, jak je.
        Cena je vždy důležitá, ale proč je nůž vyroben z SK-5 je právě jeho použití. SK-5 se dá zušlechtit na tvrdost až 65 HRC. Přesto je na Buchmanovi použita jen na 54 HRC. Důvod? Houževnatost a pružnost. Kdyby byl tvrdší, byl by i křehčí. Cenou za tyto vlastnosti je horší výdrž ostří. Pro přežití to dostačuje a pokud se potřebujete třeba oholit, dá se nabrousit o skoro jakýkoliv kámen, který v přírodě najdete.
        Ergonomie rukojeti je navržena pro snadné nasazení na nějakou větev, ze které tím uděláte násadu, topůrko nebo ratiště. Na rozdíl od jiných nožů nepotřebujete žádný provázek nebo drát a nůž sedí pevně.
        Pokud tedy takový nůž potřebujete, Bushman je skvělá volba.
        Jediné, na co si dejte pozor, je používání v zimě. Rukojeť studí a přimrzává k ruce. Ale to platí pro všechny nože s kovovou rukojetí,
        Ještě pár reakcí na vkdodlaqův článek:
        - srovnávat SK-5 se 420kou je blbost
        - výrobní náklady s dřevěnou rukojetí by byly určitě vyšší
        - nůž je stále v prodeji, jen se od začátku letošního roku dodává s novým, umělohmotným pouzdrem vybaveným firesteelem.
        - a „prasárnami“ v lese se myslí činnost, pro kterou není normální nůž určen. Sekání, štípání dřeva, otevření konzervy atd. Tedy ne“prasárny“ na lese, ale „prasárny“ na noži.

        • vlkodlaq says:

          SK5 na bushmanovi jsem srovnával se 420kou pouze v životnosti ostří konkrétních dvou nožů a v tomto srovnání 420 zvítězila, za tímto výrokem si stojím. Že máš 8 přátel, kteří ho mají mi zní taky zvláštně, třeba jako bys jim ho prodal :-) . Mí známí mají každý jiný nůž, co člověk to jiná ruka a jiné potřeby a neznám dva, kteří by měli stejný nůž (snad kromě victorinoxe), ale stejně na základě mých častých komentářů o nožích má čím dál větší část ručně vyrobený nůž od nožíře, už tři mají nůž ode mě (a k mě velké pýše k jejich spokojenosti)

    • vlkodlaq says:

      Poznámku: Že domorodci používají nůž jako hlavní nástroj tisíce let? Pokud máš na mysli domorodce z buše (bushman-křovák), tak ti neznali ocel do devatenáctého století, kdy je tam dotáhla „civilizace“. Ostré kameny, naostřené kosti, ano. Ocel v podstatě neumí zpracovat dodnes (ti nezcivilizovaní).
      Tento nůž má s domorodci z buše společný pouze název a nic jiného.

  10. Souhlas s Bandog! Mám Bushmena 3měsíce. Novější verze: tuhé plastové pouzdro, přidané křesadlo, proti fotce v recenzi je plechová rukojeť svařená, cena cca 800,-. Ocel nože při poklepu „zvoní“, je tedy spíše tvrdší a ostří držet bude(zatím jsem nemusel brousit). Ostří jak už někdo psal je opravdu vybroušené z výroby divně – jakoby 3 sklony!? Uživatel si pak musí vybrat zda to nechá s tupým úhlem od výrobce na sekání, nebo to stáhne na ostro jako jsou Opinel – ať to líp řeže pečivo a maso. Rukojeť jsem hned omotal 3M protiskluzovou páskou na nářadí a drží se pohodlně. Při delším osekávání smrkových větví jsem ale zpozoroval že i přes použití pásky, se rukojeť v ruce protočí. Díky tenkosti materiálu pak šikmo vedený sek „zadrnčí“ a nesekne dobře. Když srovnám s jen o něco silnější mačetou FISKARS, tak je to sekání pracnější. Na rukojeť jsem dodělal dřevěnou násadu, která je zploštělá a pak už to jde. Není to nůž na parádu ani do města ani pro děcka. Je spolehlivě použitelný jako survival nůž, který si každý musí přizpůsobit podle toho k čemu ho aktuálně chce.

Leave a Reply to Filip

Protected by WP Anti Spam