subscribe: Posts | Comments

Jídelní příbory SEA TO SUMMIT

11 comments
Jídelní příbory SEA TO SUMMIT

V poslednej dobe sa na trhu objavuje čoraz viac polykarbonátových, alebo lexanových príborov. Ľudovo vzaté ide o plastové príbory, avšak z týchto materiálov sa vyrábajú aj zbrane ( azda každý počul o plastovom glocku, ktorý údajne radar neodhalí).

O príboroch z polykarbonátu SEA TO SUMMIT,
môžem povedať len to dobré. Sú ľahšie ako oceľové, odolnejšie ako hliníkové a hlavne nie sú zdraviu škodlivé. Znesú vriacu vodu aj vriaci olej, ich limit sme objavili náhodou, keď sme pripravovali v hrnčeku karamel a lyžičku sme nechali v poháriku. Možno bol problém v teplote karamelu, ale skôr verím, že prekážalo to, ako rýchlo karamel odvádza teplo
( pomalšie ako voda, teda nestíhal chladiť), preto si myslím, že skôr sa roztopila pre priamy kontakt o dno hrnčeka a teda aj o vykurovacie teleso.

V každom prípade sú cenovo dostupné, mňa uspokojili. Mám na ne ušité puzdro. Na konci mám označené príbory lakom na nechty, zlepšuje to orientáciu v puzdre.

Dajú sa zakúpiť v sieti Hudy sportu, nájdete ich aj na stránke. Skoro v každom dobrom obchode s turistickými potrebami nájdete aspoň nejakú variáciu „plastového“ príboru.
Napríklad od firiem PRIMUS, Ferrino, Light my fire.

Pro Bushcraft.cz připravil Jozef Sch.

  1. Quas says:

    Myslím si, že při míchání vroucí vody určitě nějaký chemikálie vypustí.

    • nekdoodnekudnikam says:

      Mas to necim podlozeny nebo je to jen tvoje „predtucha“? Neslysel sem o testu ve kterym by polykarbonatu vadila vrouci voda …

  2. Marek says:

    A neni lepsi klasicka zelezna lzicka? Tech par gramu navic nikoho nezabije a je tepluvzdorna. Krom toho, kdyz ji pridelas na kus klacku, mas varecku… a nuz staci obycejny ostry, priborovy… na co?

  3. Marek says:

    Ke lžičkám doporučuju přikoupit na kratší výlety sekundové lepidlo, na delší výlety ještě jednu sadu – nejlépe hliníkových – lžiček. :) Po prvním týdnu běžného používání na čundru na Novém Zélandu nám obě lžičky praskly, po dalším týdnu byly na vyhození.

  4. MAREK_PD says:

    To by som sa rád pozrel čo si s nimi robil, moje držia už dva roky podmienky SR, teda striedavo slnko, zima, mráz…. Jediný problém, neznesú vriaci olej… Inak uvádzajú že sú odolnejšie ako hliníkové- až na tú teplotu

    • MAREK_PD says:

      Ešte sa poupravím, olej len na kontakt, ale nie veľa miešať a vyprážať. Otočiť kus mäsa áno, miešať a smažiť cibuľu nie…

  5. vlkodlaq says:

    Příbory sea to summit používám (konkrétně klasickou nebo zubatou lžíci) po koupi v hudy jsem je pouze lehce poupravil (zašmirgloval ostrou hranu po obvodu a stejně jako autor vrtnul dírky do konců)a slouží mi asi dva roky ke spokojenosti. Žádná pachuť, lehoučké, poměrně pevné a dobře tvarované. Velmi rád jsem s nimi nahradil starou hliníkou lžíci (ten zvuk a tu pachuť už bych nesnesl.)
    Howg

    • vlkodlaq says:

      Kecám dva roky to nejsou, tak rok a něco. Pardon, sice o nic nejde, ale nerad kecám bludy

  6. Cynik says:

    Neni nad sadu priboru z nerezu. Rozdil ve vaze zanedbatelny, zivotnost temer nekonecna a v pripade nouze priborovy nuz nabrousim a vytvorim z nej plnohodnotnou nahradu pri absenci klasickeho. Stejne tak nabrousena vidlicka poslouzi privazana ke kusu klacku jako funkcni harpuna, nebo zbran.
    BTW: oni nekde odhaluji noze radarem?? Ja mel vzdy za to, ze na to na letisti slouzi rentgen :D

    • Jak kolena stárnou, tak je tramp vděčný za každý gram, který s sebou nemusí tahat. Když takhle budu uvažovat nad každým kusem výstroje, udělám několik kilo na celku a to už je dost znát.
      Velmi mne pobavila představa, jak lovíš ryby vidličkou na klacku, neříkám, že by to nešlo, ale ta představa… :-D
      Navíc ztráta nože je nepřijatelná, a když už přijdu o nůž, nejspíš nebudu mít ani ten příbor..
      A radši záložní švýcarák v batohu, než brousit jídelňák..

  7. pavlof says:

    Pro značku Sea-To-Summit se příbory vyrábí ve dvou variantách, hrubé a hladké.
    Já mám ty hrubé a používám je už asi 2 roky s maximální spokojeností (hmotnost, odolnost, životnost).
    Snad jen jednu výhradu/upozornění – nedoporučuju je dávat do myčky, kde získají nahořklou pachuť. Možná je to tím, že budou trochu porézní a nasají chemii. Tomu by odpovídalo i obarvení některými jídly (kečup apod.).
    Nemůžu porovnat, ale hladké varianty se to pravděpodobně asi týkat nebude…

Leave a Reply to pavlof

Protected by WP Anti Spam