subscribe: Posts | Comments

Zavařované jelení maso

1 comment
Zavařované jelení maso

Znáte to, zničehonic se objeví třeba známý s nabídkou skvělé zvěřiny a vy tak skoro zadarmo máte zničehonic třeba 20kg masa a nevíte kam s ním. Všechno zamrazit je jistě moudré, ale pokud třeba na pár dní vypadne proud, je po mase. Stejně tak si zmražené maso asi moc daleko neodnesete. A proto tu je tento recept na zavařené jelení maso (ale zavařit můžete prakticky jakékoliv maso).

 

Zavařované syrové jelení maso

Zavařovací sklenice
Jelení maso
Sůl
Koření (není nutné)
Tlakový či zavařovací hrnec

 

V první řadě maso očistěte od přebytečného tuku a veškerých vazivových tkání. Hned potom ho nakrájejte na kousky o vámi zvolené velikosti – ušetříte si tím práci při budoucí přípravě pokrmu.

 

Pokud máte maso nakrájené, stačí vydesinfikovat zavařovací sklenice (umýt roztokem vody a sody, neutírat) a vyskládat si je na pult. Naplňte je masem až po okraj a dbejte na to, aby ve sklenici zbylo co nejméně volného vzduchu. Mezi masem a okrajem sklenice nechte cca 2cm prostoru.

 

Nyní přichází čas na dochucení – soli přidávejte jednu 1 až 2 lžičky na litr. Jiné koření můžete a nemusíte přidávat (pepř, jalovec, tymián, …), záleží na použití, které s masem v budoucnu plánujete.
Možná vás překvapí, že není potřeba maso zalévat vodou ani jinou tekutinou. Uvolněná šťáva z masa se o vše potřebné postará sama. Takže jen utřete okraje sklenic a řádně zavíčkujte.

 

Pak už stačí jen následovat instrukce na tlakovém hrnci tak, aby se vše řádně zavařilo. Pokud chcete mít jistotu, zavařujte maso nadvakrát – sterilujte 1 hodinu, poté nechte chladnout více než 24h a znovu jednu hodinu sterilujte (teplota nad 100°C).

Sklenice otřete a vhodně označte (typ masa, koření, datum zavaření). Z počátku pravidelně kontrolujte, že jsou sklenice správně zavařené a skladujte na chladném místě typu sklep. Takto ošetřené jelení či jiné maso vám dlouho vydrží třeba i na chalupě bez elektrické přípojky a je připraveno kdykoliv ke spotřebě – na guláš například :-) . Pár hodin práce za tento výsledek jistě stojí!

 

Sklenici si můžete vzít i s sebou na výlet a připravit nad ohněm, nicméně je ke zvážení, zda v tomto případě raději nesáhnout po chutné alternativě, třeba od Adventure Menu. V nabídce mají i 100% maso (vepřové či krutí), které nebude vyžadovat tolik následného „vaření“ jako zavařené syrové maso. Ale to nechám na Vašem posouzení.

 

Zdroje:
wideopenspaces.com

  1. Patejl says:

    Jak dlouho má taková zavařenina trvanlivost? A dá se nějak poznat po otevření, že už je „prošlé“ (krom toho, když smrdí :D ). Dík ;)

Leave a Reply to Patejl

Protected by WP Anti Spam