subscribe: Posts | Comments

Vaření bez hrnce

3 comments
Vaření bez hrnce

Víte, že je možné připravit si skvělou večeři i bez hrnce?

Vaření za pomoci bambusu

  • Bambus je velice houževnatá dutá rostlina, při vaření nám poslouží jako hrnec.
  • Špičatým předmětem prorazte stěny mezi dutými články, spodní stěny musí zůstat netknuty. Do dutého stébla nalijte tolik vody, aby nedosáhla k proraženým stěnám.
  • Stéblo pak položte šikmo nad oheň. (Horní konec podložte vidlicí.)
  • Zahříváním stébla bambusu přivedete vodu v dolní části k varu a jídlo uložené v horní části se vaří v páře.

Vaření na horkých kamenech

  • Velké ploché kameny položte těsně vedle sebe.
  • Na kameny položte troud a suché větvičky, potom ho zapalte. Nechte oheň vyhořet a mezitím připravujte jídlo.
  • Popel z kamenů smeťte svazkem zelených větviček.
  • Jídlo položte na rozžhavené kameny a sledujte, jak se peče. Neoloupané brambory můžete zahrabat pod kameny.

Pečení v hlíně

  • Některé potraviny (například ryby) lze upéct obalené v blátě.
  • Jídlo zabalte do listů a převažte prameny trávy. Vznikne upravený a neprodyšný balíček.
  • Balíček obalte rovnoměrně blátem, jídlo musí být dobře utěsněno!
  • Obalený balíček položte na uhlíky a rozdělejte nad ním oheň, rybu pečeme asi hodinu.
  1. Toxxíc says:

    no ale uvítal bych tady trochu víc fotek jak by to vypadalo pls :)

  2. Autor článku si tedy příliš záležet nedal. Více fotek, video, recenze spokojených přeživších strávníků? Tohle napadne i třináctiletého začátečníka a bez návodu (pokud není totální lama samozřejmě)
    A vaření v bambusu mělo být jako co? Pominuli přebytek bambusu v našem pásmu, zahříváme-li nad ohněm silný bambus naplněný vodou, bambus praskne a voda nám uhasí oheň.
    Před psaním článků vyzkoušet pánové! Koukám, že teoretici jsme všichni, ale zálesáci jen někteří :-)

  3. Bjorn says:

    :D

    Zajímavé, leč zbytečné čtení.

    Pokud se zdržujeme na jednom místě nějakou dobu , tak je rozhodně lepší z hlíny uplácat pec,nějaký ten hrnec a v tý peci ho upéct.V hliněném hrnci vaříme pochutiny dle výběru lesní samoobsluhy.
    ( pozor..hrnec nevkládáme nad přímí oheň, mohl by prasknout.Při použití položíme na plochý kámen na okraji ohniště.)

    Mimo vaření přímo na placatém kameni, je dobrá a vysoce účinná technika pečení na klacku XD
    Pokud jsme v lesíku hodili očko a máme ušatého zajíčka, dáme si tu práci s opracováním…Stáhnutého a vybranného ušáka, nejlépe v celku, hrubou silou narveme ka klacek a hurá s ním nad oheň.
    ( Možno použít i na nenšího divočáka, či část vysoké XD)

    Určitě by se nemělo opomenout grilování nebo uzení.

    Také je možné, máteli talent na opracování dřeva, vyřezat mysku..pokud se v ní bude vařit větší množství vody, tak to vydrží

Leave a Reply to vlkodlaq

Protected by WP Anti Spam