subscribe: Posts | Comments

Přírodní zdroje – Bez černý

2 comments
Přírodní zdroje – Bez černý

Naši předci byli zvyklí využívat přírodní zdroje kolem sebe a pro každou rostlinu znali řadu využití. To, co naše prababičky považovaly za samozřejmost, musíme ale my v dnešní době prefabrikátů znovu pracně objevovat. Příroda nám nabízí řadu možností, jak její dary využít a je škoda, že se znalosti v této oblasti vytrácí. Třeba taková bezinka. Její bílé květy v těchto měsících zdobí řadu míst. Ale když vyrazím na sběr květů, mám dojem, že zbytek obyvatelstva tyto „multifunkční“ keře naprosto ignoruje. Pojďme se tedy podívat, co všechno se dá s bezem černým vymyslet.

Bez černý je poměrně nenáročná a hojně rozšířená rostlina, která se dá najít na okrajích lesa, na mýtinách, podél cest, nebo i na zbořeništích. Naši předci si bezu černého (nebo také bezinky, či kozinky) cenili hlavně pro léčivé účinky této rostliny. Využívá se hlavně květ, který můžete sbírat v květnu, červnu a na některých chladnějších místech i v červenci. Nejlepší doba na sběr je za sucha (déšť by vám z květů spláchl žádaný pyl) a když jsou květy čerstvě po otevření. Nemá smysl sbírat květenství, kde je půlka kvítků už uschlá a pyl je vysypaný. Květ pak můžete na temném místě usušit, abyste si z něj mohli po celý rok připravovat čaj. Ve starých kuchařkách se ale častěji dočtete, že se květy nechávaly louhovat a pak se zpracovávaly do různých sirupů a šťáv, nebo se svařovaly s cukrem, aby vznikl bezový „med“.

Většina těchto produktů se používala při léčbě nachlazení, nebo jako jeho prevence. Upřímně ale nemusíte být ani trochu nemocní, abyste si na bezovém medu pochutnali a u nás doma je to oblíbené sladidlo do čaje. Šťáva z bezinky je zase velmi osvěžující během parného léta.

Řada z vás určitě také zná recept na kosmatici čili bezové květy obalené v těstíčku a osmažené. Přidáním sýru nebo medu do těstíčka si můžete připravit kosmatici na slano nebo na sladko.

Neoškubejte ale všechny květy bezinky v okolí, protože plody mají také řadu využití. Tradičně se používaly na léčbu nervových onemocnění (například zánět trojklaného nervu) a migrén. Stejně jako z květů, i z plodů se dá získat šťáva, ale historicky měly plody bezu černého mnoho dalších kuchyňských použití. Vyráběly se z nich marmelády, omáčky, přidávaly se do kaší anebo se nechaly zkvasit a tím jste získali bezové víno nebo likér. Pokud se chcete pustit do přípravy pokrmů z plodu černého bezu, nezapomeňte, že plody jsou v syrovém stavu jedovaté a pokud neprojdou tepelnou úpravou, zaděláte si na pořádnou běhavku.

Na své si s bezem přijdou i kutilové, zahrádkáři a milovníci ručních prací. Z bezového dřeva se dá poměrně snadno dostat měkká dužina a pak si můžete z větvičky zkusit vyrobit píšťalu. Postačí vám k tomu nějaký ostrý nožík.

Dřevo bezu vydrží dlouho zapíchnuté v zemi, aniž by hnilo, takže je dobré na různé opěrné prvky při pěstování zeleniny. Jen musíte dát pozor, aby bylo dřevo opravdu „mrtvé“, jinak větev po zapíchnutí do země zakoření a obrazí a z podpůrné tyčky najednou máte bujný keř.
Drcené plody se dají použít jako barvivo na látku nebo jako potravinářské barvivo.

Bez zasazený v zahradě vám na pozemek přiláká řadu užitečných živočichů. Květy poskytují potravu včelám, ale nejvíce na bezinku nalákáte ptactvo, pro které jsou plody bezu cenným zdrojem živin.

Bez byl zkrátka pro svou všestrannou využitelnost nezbytnou součástí života našich předků. Sazenice bezů se historicky dávaly jako svatební dar. Novomanželé dostali dvě sazenice. Jedna přišla pod okno světnice, aby byl v případě nemoci lék hned za oknem. Druhá se vysazovala vedle sýpky, protože pach bezu měl údajně odpuzovat hlodavce a jiné škůdce. V dnešní době můžete v podobném duchu najít i rady, jak se zbavit krtka v záhonu – stačí mu do nory zatlačit bezové listí.

Také vám přijde fascinující, kolik využití může mít jedna jediná rostlina? Chtěli byste zde vidět další podobné články o rostlinách, na které na svých toulkách krajinou pravidelně narážíte, ale možná ani netušíte, co všechno se s nimi dá udělat? Napište nám do komentářů! A příště se podíváme i na nějaké recepty využitelné během vaření v přírodě.

  1. Marcela says:

    A co třeba taková kopřiva? :-)

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam