subscribe: Posts | Comments

Houby

5 comments
Houby

Houby jsou bohaté na minerály i bílkoviny, jedná se o dobrý zdroj potravy. Neexistuje žádný univerzální způsob jak odlišit jedlé houby od jedovatých, mnohdy se od sebe vzhledem téměř neliší. Proto jezte jen ty houby, které s jistotou poznáte!

Jedlé houby

Nejčastěji sbírané houby jsou hřiby, babky, žampiony a mnohé další. Rozhodl jsem se zaměřit na méně známé exempláře.

Smrž jedlý (Morchella esculenta) - Bílá houba, která se na jaře objevuje v písčitých půdách.

Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa) - Houba, kterou můžeme nalézt na podzim v jehličnatých lesích. Roste na kmenech nebo na kořenech stromů.

Pýchavka (Calvatia utriformis) – Můžeme ji najít na loukách a polích v létě a na podzim.

Mísenka oranžová (Aleuria aurantia) - Bývá na lesních mýtinách a na loukách, protože potřebuje k růstu sluneční světlo.

Pstřeň dubový (Fistulina hepatica) - Houba, kterou můžeme najít na podzim na dubech.

Jedlé lišejníky

Lišejníky rostou většinou na skalách v severních oblastech. Před konzumací je namočte přes noc do vody a potom uvařte.

Jedovaté houby

Mochomůrka červená (Amanita muscaria muscaria) –  Tato houba roste na podzim téměř ve všech lesích.

Mochomůrka tygrovaná (Amanita pantherina) - Roste v bukových lesích, je smrtelně jedovatá!

Mochomůrka zelená (Amanita phalloides) - Jedná se o nejjedovatější houbu na světě, roste v lesích pod duby nebo pod buky.

Mochomůrka bílá (Amanita virosa) - Roste téměř ve všech lesích v létě a na podzim.

  1. ropucha obecná says:

    Podle tohoto článku bych neměl odvahu pozřít ani jednu houbu. Muchomůrka červená není jedovatá, pouze halucinogenní. Houby jako takové bych nechal pouze pro lidi znalé. U některých druhů např. pavučinec plyšový a nádherný – mohou nastat otravy až po 21 dnech. I lékařská diagnostika je u nich těžká. Žádné zbytky, výtrusy. Houby bych opravdu vynechal. Mají pouze minimum minerálních látek.

    • phoenix_52 says:

      muchomůrka červená je opravdu halucinogenní, ale i toxická, konkrétně kyselina ibotenová (prekurzor hlavní aktivní látky, muscimolu) má potvrzenou neurotoxicitu… a muchmůrka tygrovaná obsahuje prakticky stejné látky, takže smrtelně jedovatá není jak je uvedeno, rozhodně ale nedoporučuju na komkoliv zkoušet

      pokud se dotyčný houbař cítí nezkušeně, může sbírat pouze hřibovité houby, je to celkem zaveená praxe, i když i ty hřibovité mají úskalí… nejméně škodlivý je „žlučák“, horší by byl třeba hřib satan, který je ale vzácný, dobře poznatelný a teplem většinu toxicity ztrácí, ale i tak není jedlý… a u kovářů a kolodějů je potřeba mít na paměti, že blokují odbourávání acetaldehydu vzniklého z ethanolu, takže se nesmí po jejich konzumaci pít alkohol

  2. jorgito says:

    muchomůrka zelená není nejjedovatější houba světa, tou je jistá čepičatka rodu gallerina z indonésie, obsahuje stejné látky jako m.zelená, jen jich má 3-5x tolik. Jinak stejně jedovaté jako m.zelená jsou m.jízlivá (a.virosa) a m.jarní (a.verna), obě bílé a rovněž rostoucí u nás.

  3. 51 Tauri says:

    Je to tak, Čepičatka Galerina Sulciceps rostoucí na Jávě je nejjedovatější houba světa. Dokonce u některých plodnic Čepičatky jehličnanové (Galerina marginata), která roste u nás, zjistili stejný a někdy i dokonce vyšší obsah amatoxinů než u Amanita phalloides (Muchomůrka zelená).

  4. 51 Tauri says:

    Na posledním obrázku je Muchomůrka jízlivá (A.virosa), má šupinatou nohu. Ještě jsou 2bílé stejně jedovaté s lysou nohou jsou Muchomůrky zelená „albín“ (A.phalloides var.alba) a jarni (A.Verna).

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam