Energetická bomba vlastníma rukama!

Napadlo mě, že bych se mohl podělit o skvělý recept z dětství. Tato směs je neskutečně výživná, nejde sníst víc než tři velké lžíce naraz, nelezou.
Navíc podporuje celkovou imunitu, řeší problémy se srdcem (včetně arytmie), se zažíváním a páchá spoustu dalších skvělých věcí ve vašem těle.
200g – sušené meruňky
200g – rozinky
200g – vlašské ořechy
200g – fíky (nepovinná položka)
100g – sušené švestky
100g – šípky nebo sirup (nepovinná položka)
3 citrony
250ml medu.
Všechny položky je potřeba prohnat mlýnkem na maso, zalít medem, důkladně promíchat a nechat na 14 dní v lednici. Pak jíst čajovou lžíci každé ráno před/místo snídaně. Nejlépe dlouhodobě, během podzimu/zimy, v rámci prevence nemocí.
Já jsem to trochu upravil (nechtělo se mi na nákup) a vyrobil tuto směs z toho, co se našlo doma.
Použil jsem meruňky, rozinky, ořechy, švestky, místo šípků jsem přidal brusinky a vynechal citrony.
Švestky a meruňky jsem před umístěním do blenderu nakrájel na menší kousky.
Vznikla z toho půvabná lepivá hmota
Teď už jen přidat med
Hmota vypadá naprosto neodolatelně…
Přemístíme směs do vhodné nádoby a šup s tím na dva týdny do lednice
Paráda, to se mi moc líbí. Jakou to má trvanlivost? Předpokládám, že docela velkou.
Já si tu rozdrtěnou hmotu na 2 poloviny . Do 1 poloviny sem dal ovesné vločky a do druhé na půl uvařenou rýži ( nesmí být moc tvrdá ani moc měká ) . Udělal s toho nudli . Rozkrájel na 15 cm tyčinky jednu tyčinku za druhou zabalil do potraviná. folie a dal do mrazáku . A když někam du tak něakou vytáhnu a frčím . Vážně to zasití a stima vločkama je to kalorická bomba
. ( vloček a rejže podle chuti ale aby tam toho nebylo málo )
sušené ovocie pri správnom skladovaní ma trvanlivosť niekoľko rokov.
citróny obsahujú kyseliny a látky napomáhajúce konzervácii.
samotný med nemá určenú dobu záruky, pretože sa objavil aj v egyptských hrobkách a stále je konzumný a nezávadný. Len ho je potrebné správne skladovať, nemal by byť vystavený vyšším teplotám, mrazom, ani slnku (podrobnejšie pozri na obale v obchode, ale tam tá doba spotreby je daná zákonom). No a nakoniec všetci vieme, aké výhody skladovania ponúka chladnička. Najvhodnejším obalom bude zaváraninový pohár.
Teda trvanlivosť tohto receptu je pekných pár rokov.
Tento príspevok ma inšpiroval, aby som sem pridal pár receptov ( mám ich naozaj od svojej starej mamy) ako sa kedysi konzervovalo mäso ( okrem sušenia a údenia), mám ich vyskúšané a som spokojný.
Marku, kde máš ty recepty??
ještě něco, když chcete,aby vam třeba maso vydrželo v ty sklenici opravnu dlouho třeba i bez výčka, kak ho zalejte rozpuštěným sádlem to vydrží i před vodou a jinýma věcma
Až tak jednoducho to nefunguje, aj to doplním…
Ja si ich pametám v hlave, je to úplne jednoduché. Nemal som čas ich spísať, dajte mi ho a pošlem adminovi niejaký ten príspevok na zverejnenie. Vôbec ma nenapadlo takú obyčajnú vec sem uverejniť, ale však nakoniec ich aj ja s radosťou využívam, to mäso sa mám vyskúšané, že vydržalo cez leto týždeň v tábore (potom sme ho zjedli).
parafrázi už jsem několikrát dělal, moje verze vychází z toho, co je nejzdravější nebo nejvíc energetické
Moje verze:
*Lískové ořechy,
*kustovnice (povinná složka! Parádní věc, největší obsah různých
tělu prospěšných vitamínů, minerálů atd),
*sušené švestky (super na trávení)
*kvalitní hořká čokoláda (aspoň 50% kakaa)
*med (světlý je lépe stravitelný a tmavý má víc minerálů a pod)
*když seženete, tak rakytník.
Vše přibližne v podobném poměru, nebo dle potřeby. V ledničce to vydrží v pohodě měsíc, dávám si to ráno před výšlapem, jednou jsem si to vzal do dózy s sebou, ale blbě se mi to jedlo, takže před cestou a na cestě čokoláda a hroznový cukr (ve formě pastilek)
Howg
Možná by nebylo zlé to skusit takto:
vyrobit tyčinky
zmrazit
vykoupat v roztavené čokoládě
skladovat v mrazničce
na cesty si brát potřebné množství cestovně uložené v polystirénové krabičce.
Možná jsou i lepší řešení
Tento recept se doporucuje taky napriklad po operacich, kdy je organismus vycerpany a da se konzumovat hned, ne az po 14ti dnech. Napad na domaci „musli tycinky“ je super
Zdar. Tak jsem to zrovna dal dohromady:
200g sušené měruňky
200g – rozinky
200g – vlašské ořechy
100g – sušené švestky
200g – fíků
200g ještě něčeho
3x citrón, med.
Rozsračkováno mlínkem na maso (je ho těžký sehnat) a je to v lednici.
Má to být uzavřené či otevřené?
A proč na 14 dní do lednice?
Ochutnal jsem hned po „výrobě“ a hned mě chytil zub, to bude prdel až to budu konzumovat
Do lednice pouze proto, aby ovoce do sebe nabralo med a celá směs se lépe chuťově srovnala. Jinak to samozřejmě lze konzumovat hned.
Aha. Jinak to vydrží cca 30 dní? Je toho fakt kopa, nechtěl bych aby se to zkazilo – není to nejlevnější sranda.
Vydrží to mnohém déle, med je skvělý konzervant.