subscribe: Posts | Comments

Výroba maorské pícky – návod

15 comments
Výroba maorské pícky – návod

O prázdninách tohoto roku (2011), jsme se vypravili s naším military paintball týmem Točna Zlín, na malý trénink v přežití. Kromě výroby nejrůznějších drobností, převařování vody apod. bylo stěžejním programem zabití, vykuchání králíka a jeho příprava v maorské pícce. A právě o ní, bych rád napsal pár slov.

Nejdříve je třeba rozdělat oheň, do kterého se vloží kameny do doby, než jsou dokonale rozpálené. My je tam nechali cca 2 hodiny.

Mezitím připravíme pícku. Je nutné vykopat asi půl metru hlubokou díru, širokou cca 30cm (záleží na tom, jakou zvěř chceme péct). V ní rozdělat na chvíli oheň, aby se pícka předhřála. Dále nashromáždit hromádku listí nebo kapradí.

Jakmile jsou kameny rozehřáté, částí z nich vyplníme dno pícky.

Na nich potom vytvoříme vrstvu z listí nebo kapradí.

Do této vrstvy položíme maso a zakryjeme další vrstvou listí.

Na něj dáme ještě jednu vrstvu rozpáleného kamení.

Následně opatrně zaházíme pícku hlínou s tím, že doprostřed zapíchneme klacík.

Jakmile je pícka zaházena, klacík vytáhneme a do vzniklé díry nalijeme vodu. Z pícky začne stoupat horká pára, a proto na závěr přikryjeme díru od klacku kamenem- vlastně tak vytvoříme „papiňák“.

Maso se peče 2 hodiny. Po této době odpadne od kosti a musím říct,že je stejně jemné a chutné, jako by jste ho dělali doma v troubě.

Jedinou závadou je, že nějaký ten kousek hlíny na mase prostě zůstane. Ale to je záležitost precizní izolace (ono listí, nebo kapradí), na tom se dá však zapracovat. Podstatné je, že pícka skutečně funguje a maso se dokonale tepelně upraví, což je důležité především u ulovené zvěře.

Barens

  1. pokyluca says:

    Ahoj jen si dovolim doplnit příspěvek. Když já osobně něco peču takhle v zemi, tak na kopřivách.

  2. Tommy-K says:

    To jsem ještě nezkoušel i když jak na to vím, oceňuju pěknou fotodokumentaci, to musela být bašta :-)

  3. Šakal says:

    Ahoj, jen takový dodatek když rozpalujete kameny, pozor na to aby jste je nesbíraly s řeky(vody), mohly by vám při vložení do rozpálených uhlíku vybuchnout. Do pícky co jsi popioval,se lije asi litr vody…

    • vaclavCZ says:

      vybouchnout :D ?

      • MAREK_PD says:

        Áno vybuchnúť, ak správne viem, explózia znamená prudké rozdelenie materiálu a jeho uvoľnenie do priestoru ( zbytočne to tu nechcem zaťažovať presnými poučkami, tak ani nehladám). Mne sa už stalo že ma takýto úlomok trafil, vraví sa, že dokáže vyletieť a stojacemu človeku kľudne vybiť oko, prípadne spôsobiť nepríjemnú reznú ranu, teda naozaj pozor….

      • ScoutX says:

        Ano vybuchnout. I kamen totiž je pórovitý materiál a nasakuje do sebe jisté množství vody. Ta se pak poměrně rychle mění při prudkém ohřevu v páru a ta kámen roztrhá. Není to sice jak TNT ale rána je to pěkná a zranění to může přivodit nepříjemné.

    • hekinen says:

      ano přesne tak, není to žádná novinka, kdysik dávno se dělal táborák a ohnište bylo klasicky obloženo kameny no a jedne kámen kdosik dotáhl z řeky jenže jek byl krasne nacucaný vodou tak po pár hodinách proste bouchl, není to opravdu jako TNT ale rána je to slušná, nám se tehda kámen pouze rozpulil ale při větší teplotě a jinem materiálu kamene by to nemuselo dopadnou dobře.. ;)

  4. Dobrá věc :) znám Setonův hrnec. Půlka kamenů do hrnce druhá do potničky :D . Pícku jsem také dělal ale tu na chleba, kostra z proutí oplácaná cca 10-20cm vrstvou hlíny smichané s trochou nařezané trávy (cca průměr 80cm víška 60cm v předu otvor na topení ve stropě díra komín, pícka vypadá jak želva) ale to je na několik dni vysušit vytopit vyméct nasázet chleba zavřít všechny otvoty a peče se i maso :D D

  5. Jirin says:

    Ahoj mám takový malý dotaz. S touto praktikou nemám žádné zkušenosti a proto se ptám. Skutečně vydrží naakumulované teplo z kamenů v díře v zemi a následně pokryté zase studenou zemí dvě hodiny? neni na to ještě nějakej fígl? Vím že když teplo neuniká že to vydrží dlouho ale myslím že tam je hodně materiálu ktarý odebírá teplo oproti pár kamenům, které musí dodat dostatek tepla pro úpravu masa.?

  6. Pěkný návod, takových jen houšť. Aby se zabránilo kontaktu masa s hlínou, je dobré maso obalit třeba do mladých kopřivových listů a následně pečlivě obalit do velkých listů lopuchu, rebarbory či co nejedovatého seženeme, převázat provázkem, aby se to hned nerozpadlo a následný postup je totožný s postupem od kluků.
    Jak tu už padlo, kdo jako kluk četl dva divochy, zná setonův hrnec :-)
    Podobně lze péct i bez páry, maso obalené v listech obalíme do jílu na centimetr a půl až dva silně, díru v zemi předehřejeme více a necháme v díře popel a žhavé uhlíky, předehátých kamenů je třeba také o něco více než u setona. Maso je pak chutnější (ze setona je tak trochu jako vařené, nicméně i tak chutné, záleží i na listech a bylinkách, do kterých se maso zabalí)
    Bez soli se to také dá sníst, ale posolením přece jen maso získá na chuti.

  7. Joseph says:

    No ja som to robil podobne, az na to, ze po zakriti hlinou som presunul zerave uhliky a drevo z ohna , v ktorom sa zohrievali kamene, nad jamu s masom a tak po dvoch hodinkach som ho nechal dohoriet. Zabal z zihlavy je vinikajuci a ak sa k tomu pilozi zopar trsov medvedieho cesnaku je to tiez fajn.

  8. Venec says:

    Hangi zkoušela teď děcka na našem táboře a povedlo se jim to, vřele doporučuji vyzkoušet :-)

  9. Dewi says:

    Ahoj, jen tak okrajově, říká se tomu také Setonův hrnec a jak sprývně podotknul pokyluca a vlkodlaq to tam taky napsal, je nejlepší to maso zabalit do kopřiv. Chutná pak docela dobře i bez většího množství koření.

  10. Scarabeus says:

    … Způsob přípravy masa známější spíše pod pojmem Setonuv hrnec…

  11. Poutnik says:

    Jen nechapu, na co bych se sr.l s kopanim jamy, tahanim kamenu a pak jeste obiral maso od hliny. To rovnou upecu na tom ohni, ne?

Leave a Reply to Tommy-K

Protected by WP Anti Spam