subscribe: Posts | Comments

Finská (indiánská) svíce

9 comments
Finská (indiánská) svíce

Znáte Finskou (nebo také indiánskou) svíci? Tímto udělátkem nejen vyhřejete místnost, ale i uvaříte, případně si posvítíte na cestu.

Takovou svíci jako na fotkách (o průměru 8cm a o délce 10cm) vyrobíte během 15-20 minut, fungovat bude cca 30 minut a hravě přivede do varu kolem 2,5l vody. Větší svíce (o průměru 12-20cm a délce 18-30cm) jsou daleko účinnější, a na nich uvaříte i komplexní tříchodové menu.

Druh dřeva pro svíci vybírejte s ohledem na jeho vlastnosti, jistě víte, do jaké dálky a jak přesně dokáže „střílet“ hořící borovice.

Průměr a délka špalku záleží na účelu. Pro vaření krátký a tlustý špalek, pro osvětlení dlouhý a tenký.

Výroba je velmi jednoduchá!

Odřízneme špalek požadované délky


Rozštěpíme vzniklou kulatinu na 4 části.


Vyřízneme střed a vytvoříme záseky, viz foto.

Pevně stáhneme drátem dřívka k sobě a prostředek zaplníme břízovou kůrou, větvičkami či pilinami, které nám zůstaly po odstranění středu. POZOR: uprostřed musí zůstat dostatek místa pro prodění vzduchu, jinak svíce nebude hořet. Pokud je možnost, umístíme svíci na kameny nebo dřívka, aby vzduch mohl volně proudit. Pokud takovou možnost nemáme, vyřízneme předem ve spodní části svíce malý boční vzduchovod.



Zapálíme svíci a máme při tom na vědomí, že pokud zapalujeme nahoře, svíce bude hořet dlouho, ale slabě. Pokud ji zapálíme zespod, shoří rychleji, ale plamen bude velmi intenzivní. Samotný proces zapalování vyžaduje trochu cviku, ale s každou další zapálenou svíci to půjde rychleji a rychleji.

Intenzitu plamene je možné regulovat přivřením vzduchového otvoru dole. Pro přípravu potravy bohatě stačí plamen 8-10cm. Pokud svíci budete používat jako pochodeň, plamen můžete zvětšit. Dřevo slušně izoluje teplo, tak že bez problémů budete schopní ji nést v ruce delší dobu.

Při úplném ucpání vzduchovodu dojde ke zhasnutí plamene, svíce však bude stále intenzivně doutnat, což se velmi hodí pro ohřátí hotového, avšak studeného jídla.

DOPORUČENÍ: Pokud nevyužijete celou svíci najednou, stačí uzavřít přístup vzduchu na obou koncích. Svíce zhasne a po krátkém vychladnutí ji bude možné skladovat a přenášet.

A na závěr několik video klipů:

Svíce 1

Svíce 2

Svíce 3

Svíce 4

zdroj: survival.com.ua

  1. vlkodlaq says:

    Přiznám se, že tohle jsem viděl poprvé a při první příležitosti jsem muse zkusit a byl jsem fascinován. Udělal jsem dvě dle popisu, tenkou a krátkou tlustou a je to bezva, tenká měla velký zářivý plamen a na tlusté by šlo klidně uvařit tříchodové menu, žadné přikládání, bez kouře (po rozhoření skutečně nijak nečadí). Tohle jsem neznal a nevím, jak jsem bez toho mohl žít.
    Velké plus za tento návod!!

    • vlkodlaq says:

      Navíc by se tato reportáž dala jen trošku přepsat a byla by to supr recence na ten švýcarák :-)

  2. Pecan says:

    velice zajímavé … při nejbližší příležitosti vyzkouším

  3. Petr says:

    Tuto svíci jsem znal od známého, avšak se mi nepodařilo ji udat do provozu. Mím problémem byl špalek. Byl moc tlustý a nepodařilo se mi ho rozhořet. Pro méně zkušené je třeba dodat že je dobré si to vyzkoušet na malém špalku. Návod parádní, děkuji.

  4. Gabriel says:

    Dik za dost dobry navod.

  5. Petr says:

    o vikendu si jich pár udelám na letní posezení pod pergolou,už žádné kýčové louče na olej z baumaxu.

  6. Karlos says:

    Tlustší špalky fugujou i tak ze se pilou míto štípání naríznou ale ne az úplně ke spodku špalku. Silnější špalky tak pak horí klidně i několik hodin… Jen se to hůr zapaluje…

  7. waki says:

    Lepší je podpalovat od země na celou délku . Jedno polénko se prostě jen zkrátí o 3cm a podloží se 2 kaménky. Finskou svíci lze dělat i jako dakota oheň , prostě špalek zapustíme do díry / nejlépe svahu /a pak lze vařit celou dobu / varné nádobí je na terénu/. Osobně preferuji listnaté dřevo – jehličnaté čmudí a prská .Zvykl jsem si dělat i finskou svící ne z jednoho kmene ,ale i z několika kmenů – špalíků – ty lze proti rychlému ohoření oplácat hlínou s řezankou ze sena či slámy. V KPZ proto nosíme drát !

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam